REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ok. 15 tys. jagniąt z Podhala trafi na Wielkanoc do Włoch

  • Autor: PAP
  • Data: 25-03-2013, 13:41

Około 15 tys. jagniąt z Podhala trafi w tym roku na Wielkanoc do Włoch. Jagnięcina podhalańska to przysmak na tamtejszych świątecznych stołach. Za kilogram żywca Włosi w tym roku płacą 9,40 zł, czyli o 30 gr. mniej niż w ubiegłym roku.

REKLAMA

W poniedziałek kończy się skup jagniąt przez Włochów, który na Podhalu organizują Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz oraz Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów "Gazdowie".

Jak zauważa dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu Jan Janczy, cena żywca kupowanego przez Włochów od dekady utrzymuje się na podobnym poziomie. "Hodowcy narzekają na niską cenę skupu, ale (są - PAP) uzależnieni od rynku włoskiego. W Polsce jagnięcina nadal nie jest doceniana, choć obserwujemy większe zainteresowanie" - podsumował.

Kilogram jagnięciny podhalańskiej kosztuje na targu w Warszawie około 40 zł.

W październiku ub. r. jagnięcina podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w Unii Europejskiej. Wpisanie mięsa na listę ma pomóc w popularyzacji jagnięciny. To delikatne mięso jest 36. polskim produktem na unijnej liście.

Włosi kupują w Polsce jagnięcinę przed Wielkanocą już od 25 lat. W 2009 r. hodowcy owiec z Podhala sprzedali im ok. 20 tys. jagniąt, a w 2011 r. - 15 tys. sztuk.

Jagnięcina podhalańska pochodzi od jagniąt rasy polska owca górska oraz cakiel - pierwotnej rasy owcy górskiej. Jagnięta tych ras są chowane przy matkach, a tradycyjny sposób hodowli jest niezmienny od wieków. Owce tych ras wypasane są od końca kwietnia do początku października, na halach położonych w rejonie parków narodowych: gorczańskiego, tatrzańskiego, pienińskiego, babiogórskiego i magurskiego oraz parków krajobrazowych i obszarów cennych przyrodniczo objętych programem "Natura 2000".

Wpływ na smak jagnięciny podhalańskiej ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec. Na tych pastwiskach jest wiele roślin leczniczych, spotykanych i stosowanych w medycynie ludowej. Zawierają one witaminy, białka, lipidy oraz niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki, np. magnez, cynk, selen, jod czy lit.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Jarro 26-03-2013, 09:22:
Oby tylko zapłacili ....

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH