Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Olipra, CA: Sektor trzody chlewnej w "świńskim dołku”

Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS pogłowie świń w grudniu 2018 r. wyniosło 11,0 mln sztuk (-7,4% r/r), co jest jego najsilniejszym spadkiem od 2012 r. Obniżenie pogłowia miało szeroki zakres i dotyczyło większości grup stada: prosiąt (-16,3% r/r), warchlaków (-8,0%), trzody chlewnej na chów (-18,0%), w tym loch prośnych (-18,7%). Nieznaczny wzrost w ujęciu rocznym odnotowano jedynie w przypadku pogłowia tuczników (+0,2%) - mówi Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.

Olipra, CA: Sektor trzody chlewnej w
Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A. /fot. CA

Zdaniem eksperta silny spadek pogłowia trzody chlewnej w II poł. 2018 r. był związany ze znaczącym pogorszeniem opłacalności żywca wieprzowego.

- Relacja cen żywiec/pasza zmniejszyła się w II poł. 2018 r. o 12,9% w ujęciu rocznym. Spadek pogłowia trzody chlewnej związany z wyraźnym spadkiem opłacalności produkcji obserwowany jest także wśród innych znaczących unijnych producentów trzody chlewnej (m.in. w Niemczech i we Francji) - tłumaczy.

- Obserwowane w ostatnich kwartałach przyspieszenie spadku pogłowia trzody chlewnej w UE jest pozytywne dla cen skupu świń. Dodatkowo w kolejnych miesiącach oczekujemy ożywienia chińskiego popytu na wieprzowinę. W ostatnich miesiącach w Chinach doszło bowiem do znaczącej redukcji pogłowia świń związanego z rozprzestrzenianiem się ASF w tym kraju. W efekcie widzimy istotne ryzyko w górę dla naszego scenariusza, zgodnie z którym ceny wieprzowiny pozostaną w trendzie spadkowym do końca 2019 r - dodaje.

- GUS opublikował dzisiaj również dane nt. pogłowia bydła, które w grudniu 2018 r. wyniosło 6,2 mln sztuk (+2,4% r/r). Wzrostowi pogłowia bydła sprzyjają utrzymujące się wysokie ceny wołowiny oraz mleka. W kolejnych kwartałach w kierunku spadku pogłowia bydła, w szczególności krów mlecznych, oddziaływać będzie prognozowane przez nas pogorszenie koniunktury w branży mleczarskiej. Dodatkowo czynnikiem ryzyka dla cen skupu bydła, a w konsekwencji wielkości pogłowia jest ostatni kryzys wizerunkowy wokół polskiej wołowiny, związany z wykryciem przypadku produkcji mięsa z chorych krów. Niemniej uważamy, że jego negatywny wpływ na polski eksport wołowiny będzie przejściowy i w długim okresie nie będzie miał on istotnego wpływu na rozwój polskiego sektora wołowiny - podsumowuje ekspert.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Credit Agricole RSS ALERT    /    Credit Agricole Bank Polska S.A. RSS ALERT    /    Jakub Olipra RSS ALERT    /    GUS RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.227.76.35
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.