Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Opłacalność produkcji trzody chlewnej jest najniższa od lat

Pomimo cofnięcia embarga na polską wieprzowinę eksportowaną do USA, producenci trzody chlewnej w Polsce nie mają dużych powodów do optymizmu - mówi Łukasz Czech, analityk rynków rolnych BGŻ BNP Paribas.

Opłacalność produkcji trzody chlewnej jest najniższa od lat
Fot. Shutterstock

Obecna sytuacja wynika z kilku czynników: rosnącego importu mięsa wieprzowego oraz żywych zwierząt, rosnącego pogłowia trzody chlewnej, niskiej dynamiki wzrostu eksportu oraz wysokiego poziomu cen pasz.

W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. import wieprzowiny w ujęciu wolumenowym wzrósł o 8,5% (r/r) do poziomu 498 tys. t. Import wzrósł głównie z takich krajów jak Belgia (+17,5% r/r) oraz Dania (+ 6,3% r/r). W krajach tych nastąpiła mocna obniżka cen w wyniku ograniczeń w eksporcie na rynki trzecie, w związku z ASF, co przekłada się na zwiększoną sprzedaż wieprzowiny o niższej cenie do krajów UE. Cena za 1 kg zaimportowanego mięsa była o 14,2% niższa rok do roku w przypadku Belgii oraz 12,5% w przypadku Danii. Przy wzroście eksportu z Polski o 1,6% (r/r), deficyt handlowy w omawianym okresie zwiększył się o 23% do 179 tys. t.

Import żywych zwierząt ma duży udział we wzroście pogłowia w Polsce. Według danych MRiRW w omawianym okresie import żywych zwierząt wzrósł o 7,8%. Odpowiada za to głównie import z Danii, głównego dostawcy warchlaków, który zwiększył się o 13,9%. Import z pozostałych krajów, takich jak Niemcy czy Litwa zmniejszył się.

Rosnące pogłowie zwiększa podaż wieprzowiny na rynku, utrudniając wzrost cen. Bazując na danych GUS, pogłowie trzody chlewnej w czerwcu 2018 r. było o 4,3% wyższe niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Wzrost ten wynikał głównie z wzrostu pogłowia warchlaków (+4,8%) oraz tuczników (+10,2%). Pogłowie loch zmniejszyło się o 1,6%, głównie w wyniku redukcji stada w województwach wielkopolskim i lubelskim. Jest to kolejny rok, w którym produkcja trzody chlewnej w coraz większym stopniu opiera się na warchlakach i prosiętach importowanych zza granicy. Mniejsza dynamika wzrostu liczebności stada podstawowego ma też miejsce w całej Unii Europejskiej, gdzie liczba pokrytych loch zmniejszyła się o 2% r/r, zaś liczba loch ogółem wzrosła o 0,4%.

Eksport z Unii Europejskiej nie stanowi przeciwwagi dla rosnącej podaży –w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2018 r. był o zaledwie 0,8% większy niż rok wcześniej. Wzrost eksportu jest hamowany przez spadek wywozu do Chin (-3,5% r/r) oraz do Hong Kongu (-35,1%), które były motorem rozwoju sprzedaży zagranicznej i poziomu cen w Unii Europejskiej w poprzednich latach.

Według danych MRiRW mieszanki pełnoporcjowe dla trzody chlewnej we wrześniu były droższe o 6,2% w relacji rocznej, zaś ceny żywca były o 16,7% niższe, w wyniku czego stosunek ceny żywca do cen pasz wyniósł 3,73, o 21,6% mniej niż rok wcześniej – jest to najniższa wartość od 2015 r. Ministerstwo nie opublikowało nowszych danych na temat poziomu cen pasz, należy się jednak spodziewać, że wskaźnik opłacalności produkcji będzie dalej spadać.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    Łukasz Czech RSS ALERT    /    ASF RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    rynek wieprzowiny RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.76.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.