Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Opłacalność produkcji trzody zależy m.in. od kosztów żywienia

Opłacalność produkcji trzody chlewnej można uzyskać jedynie poprzez ograniczenie kosztów, głównie na pasze, które stanowią w Polsce ok. 75 proc. nakładów na produkcję tuczników - uważają uczestnicy czwartkowej konferencji zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI).

Opłacalność produkcji trzody zależy  m.in. od  kosztów żywienia
fot. Fotolia

Autor: PAP
Data: 13-12-2018, 21:38

Obecnie ceny skupy trzody chlewnej w naszym kraju są niskie, ale równie niskie są w całej Unii Europejskiej. O opłacalności produkcji wieprzowiny decyduje, więc poziom kosztów. W Polsce koszty chowu są wyższe niż np. w Holandii czy we Francji m.in. z powodu większych wydatków na żywienie - wynika z prezentacji przedstawionej przez UPEMI.

Polska od kilku lat jest importerem netto wieprzowiny, choć również pozostaje dużym eksporterem tego mięsa. Polskie firmy mogłyby sprzedawać więcej wieprzowiny, ale kraje europejskie chronią swoje rynki argumentując, że sprowadzane mięso musi być produkowane w systemie jakości - mówił prezes UPEMI Wiesław Różański, podsumowując kampanię "Jakość i optymalizacja przyszłością produkcji trzody chlewnej"

Kampania miała przede wszystkim spowodować wzrost świadomości hodowców w zakresie optymalizacji produkcji trzody, co jest znacznie łatwiejsze przy dużej skali produkcji. Miała także zwrócić uwagę na znaczenie produkcji w systemach jakości jako budowania konkurencyjności na rynku.

W opinii dr Jacka Walczaka z Instytutu Zootechniki, w produkcji trzody ważna jest powtarzalność i jakość uzyskanego mięsa. Oczekują tego nie tylko przetwórcy, ale i konsumenci.

Według zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii Jacka Kucharskiego, o jakości mięsa decyduje genetyka, dobre warunki chowu zwierząt oraz sposób żywienia. Obecnie tak została udoskonalona hodowla, że tucznika (100 kg) można wyprodukować w ciągu 5 miesięcy, podczas, gdy jeszcze 100 lat na tucz trwał co najmniej rok.

Opłacalność produkcji trzody zależy od wielu czynników m.in. od wielkości stada, kosztów żywienia, usług weterynaryjnych, energii czy zastosowanych technologii. Głównym polem do ograniczenia kosztów jest gospodarska paszowa, która wynosi w naszym kraju ok. 75 proc. nakładów na produkcję tuczników - tłumaczył Walczak.

Dlatego warunkiem jest - jak mówił Walczak - intensyfikacja produkcji wyrażona w postaci mniejszego zużycia paszy na kg przyrostu, czyli liczbę odchowanych sztuk. Nie chodzi więc o samą redukcję kosztów, a ich przełożenie na jednostkę produktu.

Wyróżnikiem dla hodowców trzody jest tucz w systemie jakości. Zagwarantowanie jakości mięsa poprzez certyfikację takiej produkcji i w rezultacie oznakowanie tego mięsa znakiem jakości może być dla konsumentów wskazaniem do jego wyboru i uzyskaniem wyższej ceny - zaznaczył Walczak.

W Polsce istnieje kilka systemów jakości, jeżeli chodzi o mięso wieprzowe, to najbardziej rozpoznawalnym znakiem jest QAFP, wprowadzone przez Unię Producentów i pracodawców Przemysłu Mięsnego. Jednak jak dotąd produkcja takiego mięsa, choć co roku rośnie, jest relatywnie nieduża.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

trzoda chlewna RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2018 RSS ALERT    /    opłacalność chowu trzody chlewnej RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.201.121.213
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.