Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Opłaty za badania na BSE u bydła będą niższe

  • Autor: PAP
  • Data: 08-09-2011, 19:14
Opłaty za badania na BSE u bydła będą niższe
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso

Ministerstwo rolnictwa przygotowało projekt rozporządzenia, które obniża opłaty za badania na BSE, czyli tzw. chorobę szalonych krów, z 120 zł do 30 zł - dowiedziała się PAP w resorcie. W tym tygodniu dokument został przekazany do konsultacji społecznych.

Z postulatem obniżenia takich opłat wystąpił w kwietniu br. Związek Polskie Mięso. Argumentował, że wysokie koszty badań bydła ograniczają eksport wołowiny do Turcji. Wówczas resort odpowiedział negatywnie na postulat eksporterów. Obecnie zmienił zdanie i zdecydował się na obniżenia stawek.

Jak zauważył prezes Związku Witold Choiński, obecne koszty badań na BSE (jest to gąbczasta encefalopatia bydła popularnie nazywana "chorobą szalonych krów", mięso z zarażonych nią sztuk może wywołać u człowieka chorobę Creutzfeldta-Jakoba) w naszym kraju są najwyższe w Europie i wynoszą 120 zł od sztuki, podczas gdy w innych krajach Unii ten test kosztuje tylko 5 do 10 euro.

Choiński zaznaczył, że w niektórych firmach opłata za te badania stanowi znaczną część kosztów i przez to nasza oferta jest mniej konkurencyjna w stosunku do innych krajów. Z powodu wysokiej opłaty za badanie na BSE, kilogram polskiej wołowiny jest o ok. 10 eurocentów droższy - wyjaśnił prezes. Podkreślił, że badaniem na obecność prionów BSE, w przypadku eksportu wołowiny do Turcji, objęte są wszystkie sztuki bydła.

Zdaniem Choińskiego, obniżenie stawki może ożywić eksport. Dodał, że na razie jego organizacja nie otrzymała projektu nowego rozporządzenia.

Danuta Rycombel z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej poinformowała PAP w czwartek, że powodem spadku eksportu do Turcji jest także podniesienie przez ten kraj stawek celnych na import tego mięsa. Od stycznia do lipca tego roku stawka liczona od wartości eksportowanego mięsa wzrosła z 30 do 75 proc.

Rycombel wyjaśniła, że eksport wołowiny do Turcji znacznie zwiększył się od jesieni 2010 r., gdy w Turcji zaczęło brakować tego mięsa w związku z "sytuacją epizodyczną", ale od maja br. jego wywóz spada. W pierwszych czterech miesiącach tego roku do Turcji trafiło 27 tys. ton, czyli jedna trzecia całego eksportu wołowiny.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Observer 09-09-2011, 09:31:
To, że również inne czynniki mają wływ na spadek eksportu wołowiny do Turcji nie oznacza, że stawki badań na BSE są beznadziejnie wysokie i niczym nie usprawiedliwione.
  • Obserwator 08-09-2011, 23:29:
Gratulacje!
  • ffasd 08-09-2011, 22:31:
No zobaczymy: akcjonariusz.blogspot.com

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 306) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH