Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

OSI Poland zwiększa sprzedaż wołowiny w elementach

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-08-2013, 17:46
OSI Poland zwiększa sprzedaż wołowiny w elementach
Piotr Antkowiak, dyrektor zarządzający Osi Poland Foodworks

Należący do amerykańskiego koncernu OSI Group zakład produkcyjny Osi Poland Foodworks w Chróścinie podsumował wyniki pierwszego półrocza bieżącego roku. W porównaniu do zeszłego roku zakład zwiększył wielkość ubojów o ponad 25 proc. oraz o prawie 80 proc. ilość rozbieranego mięsa.

Uboje wzrosły z 21,8 tys. sztuk w pierwszym półroczu 2012, do ponad 27 tys. w odpowiednim okresie bieżącego roku. Oznacza to produkcję ponad 13 tys. ton mięsa wołowego (wzrost o 33 proc. rdr). Najbardziej wzrosła produkcja rozbiorowa z 3,17 tys. ton do 5,62 tys. ton. - Możemy zagwarantować wysoką i wyrównaną jakość produkowanej wołowiny, a co najważniejsze przy dużych wolumenach - mówi Piotr Antkowiak, dyrektor zarządzający Osi Poland Foodworks - Dzięki temu zgłosiły się do nas ostatnio dwie kolejne sieci. Rozpoczęliśmy również współpracę z jednym z największych hurtowych dystrybutorów mięs w kraju. Będziemy rozwijali produkcję rozbiorową - dodaje.

W I kwartale br. zakład produkcyjny zlokalizowany w Chróścinie pomyślnie przeszedł audyt procedur produkcyjnych i jakościowych potwierdzających spełnianie przez zakład wymogów najnowszego standardu IFS FOOD 6. Zakład pozytywnie przeszedł również audyt przeprowadzony przez niezależną jednostkę certyfikującą wg standardów McDonald's Supplier Standard oraz audyty kilku liczących się w kraju sieci.

Znacząco poprawił się udział rynkowy Osi Poland Foodworks w ubojach krów, który w ocenie zakładu (w oparciu o dane GUS) wynosi już ok 6 proc. całego rynku. - Ubój krów zwiększyliśmy w ostatnich miesiącach o 100 proc., odpowiada już za ok 45 proc. naszej produkcji - mówi Piotr Antkowiak - To dużo więcej niż średnia rynkowa. Dla nas to o tyle ważne, że w ramach grupy OSI zaopatrujemy drugi polski zakład produkujący hamburgery dla światowych sieci fast-food, w oparciu o surowiec z krowiego mięsa - zaznacza.

Wzrost skupu był możliwy dzięki rozwijającemu się programowi współpracy z hodowcami o nazwie SFS (Standard Hodowli Bydła). To nowy system kontraktacji opierający się na audytach gospodarstw hodowlanych w obszarach identyfikacji zwierząt, standardu budynków i wyposażenia, jakości opieki weterynaryjnej, żywienia oraz dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska.

- Hodowcy, którzy przystępują do programu mają zagwarantowane premie finansowe w wysokości 30 gr. do kg i pewność odbioru nawet jednej sztuki bydła, niezależnie od miejsca lokalizacji gospodarstwa. - podkreśla Henryk Krol dyrektor ds. skupu żywca Osi Poland Foodworks. - W tym systemie współpracuje z nami już kilka tysięcy hodowców - podkreśla.

Wyniki produkcyjne półrocza powodują, iż krajowy zakład stał się jednym z najefektywniejszych zakładów grupy OSI w Europie. Zarząd szacuje całkowity tegoroczny wzrost produkcji na poziomie około 20 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 334) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH