Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Otwarte Klatki, KIPDiP i KRD o warunkach chowu kurcząt brojlerów w Polsce

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 05-12-2017, 14:26
Otwarte Klatki, KIPDiP i KRD o warunkach chowu kurcząt brojlerów w Polsce
fot. shutterstock

Stowarzyszenie Otwarte Klatki apeluje o podjęcie działań, które poprawią warunki hodowli kurczaków na mięso w Polsce. Organizacje branżowe zarzucają organizacji umyślne wprowadzanie konsumentów w błąd. Przedstawiamy stanowiska obydwu stron sporu.

– Kurczaki trafiające na polskie stoły to zmodyfikowane genetycznie zwierzęta, które w niczym nie przypominają kur żyjących jeszcze 100 lat temu. Co roku w Polsce zabija się ponad miliard kurczaków hodowanych na mięso. Nie są to zwierzęta, które znamy z książeczek dla dzieci o wiejskich zagrodach, a zmodyfikowane genetycznie rasy, które cierpią w wyniku działań człowieka. Kurczaki hodowane na mięso rosną tak szybko, że ich kości nie wytrzymują pod ciężarem własnego ciała. Gdyby ludzie rośli w podobnym tempie, 5-letnie dzieci ważyłyby 150 kg – mówi Marta Cendrowicz, koordynatorka kampanii „Frankenkurczak” ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Jak przekonuje Stowarzyszenie, aby zaoszczędzić na warunkach chowu, kurczaki żyją w wielkopowierzchniowych kurnikach w ogromnym ścisku.

- Kury w naturalnych warunkach żyją średnio 6 lat. Kurczaki hodowane na mięso zostały tak zmodyfikowane, że ich życie może zakończyć się już po 6 tygodniach. Do tego czasu muszą nabrać odpowiednio dużej masy, by ich hodowla była ekonomicznie opłacalna dla właścicieli ferm. Na jedno zwierzę przypada przestrzeń odpowiadająca wielkości kartki A4. Stres spowodowany stłoczeniem budzi w zwierzętach zachowania agresywne. A nie wymieniana przez całe życie kurczaków ściółka oznacza wysokie stężenie amoniaku, które skutkuje odparzeniami stóp, podrażnieniem oczu i ślepotą - czytamy w komunikacie "Otwartych Klatek".

W ocenie Stowarzyszenia, konieczne są zmiany w prawie, które wyznaczą nowe normy na fermach. Stowarzyszenie Otwarte Klatki w ramach kampanii „Frankenkurczak” apeluje do Ministra Rolnictwa, Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii o podjęcie działań, które poprawią warunki hodowli kurczaków na mięso.

O ustosunkowanie się do powyższych zarzutów poprosiliśmy dwie czołowe organizacje zrzeszające producentów drobiu w Polsce: Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz oraz Krajową Radę Drobiarstwa-Izbę Gospodarczą.

Dyrektor KIPDiP Mariusz Szymyślik przekonuje, że polscy hodowcy kurcząt brojlerów, podobnie jak inni producenci w Unii Europejskiej, stosują najwyższe standardy dobrostanowe na świecie.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Analityk 13-12-2017, 09:36:
Wielkim koncernom drobiarskim z Rosji, Ukrainy czy z USA zależy na tym aby ograniczyć produkcję w UE w tym w Polsce. Chcą doprowadzić do braku drobiu w Europie aby wejść na ten rynek. Używają wszelkich możliwych metod.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (12 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH