Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Otwarte Klatki, KIPDiP i KRD o warunkach chowu kurcząt brojlerów w Polsce

Stowarzyszenie Otwarte Klatki apeluje o podjęcie działań, które poprawią warunki hodowli kurczaków na mięso w Polsce. Organizacje branżowe zarzucają organizacji umyślne wprowadzanie konsumentów w błąd. Przedstawiamy stanowiska obydwu stron sporu.

Otwarte Klatki, KIPDiP i KRD o warunkach chowu kurcząt brojlerów w Polsce
fot. shutterstock

– Kurczaki trafiające na polskie stoły to zmodyfikowane genetycznie zwierzęta, które w niczym nie przypominają kur żyjących jeszcze 100 lat temu. Co roku w Polsce zabija się ponad miliard kurczaków hodowanych na mięso. Nie są to zwierzęta, które znamy z książeczek dla dzieci o wiejskich zagrodach, a zmodyfikowane genetycznie rasy, które cierpią w wyniku działań człowieka. Kurczaki hodowane na mięso rosną tak szybko, że ich kości nie wytrzymują pod ciężarem własnego ciała. Gdyby ludzie rośli w podobnym tempie, 5-letnie dzieci ważyłyby 150 kg – mówi Marta Cendrowicz, koordynatorka kampanii „Frankenkurczak” ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

Jak przekonuje Stowarzyszenie, aby zaoszczędzić na warunkach chowu, kurczaki żyją w wielkopowierzchniowych kurnikach w ogromnym ścisku.

- Kury w naturalnych warunkach żyją średnio 6 lat. Kurczaki hodowane na mięso zostały tak zmodyfikowane, że ich życie może zakończyć się już po 6 tygodniach. Do tego czasu muszą nabrać odpowiednio dużej masy, by ich hodowla była ekonomicznie opłacalna dla właścicieli ferm. Na jedno zwierzę przypada przestrzeń odpowiadająca wielkości kartki A4. Stres spowodowany stłoczeniem budzi w zwierzętach zachowania agresywne. A nie wymieniana przez całe życie kurczaków ściółka oznacza wysokie stężenie amoniaku, które skutkuje odparzeniami stóp, podrażnieniem oczu i ślepotą - czytamy w komunikacie "Otwartych Klatek".

W ocenie Stowarzyszenia, konieczne są zmiany w prawie, które wyznaczą nowe normy na fermach. Stowarzyszenie Otwarte Klatki w ramach kampanii „Frankenkurczak” apeluje do Ministra Rolnictwa, Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii o podjęcie działań, które poprawią warunki hodowli kurczaków na mięso.

O ustosunkowanie się do powyższych zarzutów poprosiliśmy dwie czołowe organizacje zrzeszające producentów drobiu w Polsce: Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz oraz Krajową Radę Drobiarstwa-Izbę Gospodarczą.

Dyrektor KIPDiP Mariusz Szymyślik przekonuje, że polscy hodowcy kurcząt brojlerów, podobnie jak inni producenci w Unii Europejskiej, stosują najwyższe standardy dobrostanowe na świecie.

więcej informacji:

Stowarzyszenie Otwarte Klatki RSS ALERT    /    Marta Cendrowicz RSS ALERT    /    brojlery RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    fermy drobiu RSS ALERT    /    KIPDiP RSS ALERT    /    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz RSS ALERT    /    KRD-IG RSS ALERT    /    Krajowa Rada Drobiarstwa RSS ALERT    /    Mariusz Szymyślik RSS ALERT    /    drób 2017 RSS ALERT    /    ekolodzy RSS ALERT    /    hodowla drobiu RSS ALERT    /    produkcja drobiu RSS ALERT    /    dobrostan zwierząt RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Analityk 2017-12-13 09:36:52
    Wielkim koncernom drobiarskim z Rosji, Ukrainy czy z USA zależy na tym aby ograniczyć produkcję w UE w tym w Polsce. Chcą doprowadzić do braku drobiu w Europie aby wejść na ten rynek. Używają wszelkich możliwych metod.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.91.185.49
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.