Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

"Otwarte Klatki" odpowiadają na fakturę wystawioną przez organizacje rolnicze

- Uprzejmie wnosimy o korektę wystawionej faktury i odliczenie od niej kosztów eksternalizowanych, tzn. takich, które nie są ponoszone przez przedsiębiorstwa, ale przerzucane na barki całego społeczeństwa, dzięki czemu branża może zachować skalę oraz rentowność produkcji - czytamy w komunikacie Stowarzyszenia "Otwarte Klatki" po wspólnej konferencji 11 organizacji rolniczych i mięsnych, które wystawiły dwóm organizacjom prozwierzęcym "faktury" na blisko 170 mld zł.

Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM prezentuje "fakturę" wystawioną organizacjom prozwierzęcym, fot. portalspozywczy.pl

Autor: AT/portalspozywczy.pl
Data: 11-10-2019, 12:47

10 października przedstawiciele 11 organizacji związanych z produkcją zwierzęcą przedstawili Stowarzyszeniu "Otwarte Klatki" i Fundacji Viva! "propozycję nie do odrzucenia" - zapłatę 167 mld zł w zamian za zaprzestanie produkcji zwierzęcej w Polsce. (czytaj więcej)

11 października Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" przesłało nam komentarz w powyższej sprawie.

- Uprzejmie wnosimy o korektę wystawionej faktury i odliczenie od niej kosztów eksternalizowanych, tzn. takich, które nie są ponoszone przez przedsiębiorstwa, ale przerzucane na barki całego społeczeństwa, dzięki czemu branża może zachować skalę oraz rentowność produkcji - czytamy w komunikacie.

W ocenie Stowarzyszenia skutki coraz większej dominacji ogromnych przemysłowych ferm zwierząt oraz koncentracji i intensyfikacji hodowli to m.in. zagrożenia epidemiologiczne, które nie tylko stanowią niebezpieczeństwo dla ludzi i zwierząt, ale są również obciążające dla budżetu państwa.

- Dodatkowym niebezpieczeństwem jest powszechne stosowanie antybiotyków na fermach, mimo że przepisy tego zabraniają. Według ustaleń NIK aż 70% hodowców stosuje antybiotyki, a w przypadku drobiu odsetek ten jest jeszcze wyższy: 82% – w przypadku kurczaków i 88% – w przypadku indyków. Powszechne stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt jest obecnie dominującą przyczyną antybiotykooporoności bakterii. W Unii Europejskiej rokrocznie z tego tytułu przedwcześnie umiera ok. 25 tys. osób - twierdzi organizacja.

"Otwarte Klatki" przekonują, że kolejnym ukrytym kosztem masowej hodowli zwierząt są zanieczyszczenia gleb i wód, a także odory, które stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzi oraz znacząco obniżają wartość nieruchomości (nawet do 50%).

- Prawdopodobnie największe koszty ponoszą jednak miliardy zwierząt hodowanych i zabijanych co roku w Polsce na fermach przemysłowych. W przeciwieństwie do tradycyjnej hodowli przyzagrodowej, wypieranej obecnie przez liczące dziesiątki tysięcy, a nawet miliony zwierząt fermy przemysłowe, intensywna hodowla nie nie zapewnia im możliwości zrealizowania najbardziej podstawowych potrzeb. Według najnowszego raportu specjalnego IPCC dotyczącego zmian klimatycznych przemysłowa hodowla zwierząt odpowiedzialna jest za 14,5% wszystkich gazów cieplarnianych emitowanych do atmosfery – to więcej, niż całość emisji powodowanej światowym transportem. Koszty katastrofy klimatycznej liczone są obecnie w trylionach dolarów - czytamy w odpowiedzi.

Będziemy wdzięczni za korektę faktury i uwzględnienie w niej powyższych kosztów - podsumowało stowarzyszenie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Stowarzyszenie Otwarte Klatki RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    produkcja mięsa RSS ALERT    /    produkcja zwierzęca RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • ekonom 2019-10-14 09:37:02
    Sporo manipulacji - np. antybiotyko odporność- podstawowym źródłem jej narastania jest służba zdrowia . Ale wracając do meritum- to nie zwierzęta hodowlane ale człowiek jest największym obciążeniem dla środowiska. Czyli zgodnie z Waszą filozofią co sugerujecie.........?
    • Aga 2019-10-14 13:45:15
      Służba zdrowia? Bardzo proszę doczytać, ile w 1kg mięsa znajduje się antybiotyków, oraz gdzie największa ich sprzedaż trafia. Są raporty, wystarczy się potrudzić i przeczytać. Już pomijam fakt iż 65% chorób jest odzwierzęcych, to również w badaniach naukowych. A co z środowiskiem, jego zanieczyszczeniem, zużyciem wody, jest badanie Europejskie UNESCO dotyczące zużycia wody na 150g burgera wołowego a 150g burgera sojowego oraz produkcję 1l mleka oraz 1 l "mleka" roślinnego sojowego. Jest również raport szczegółowy dotyczący zużycia wody niebieskiej, zielonej oraz szarej. Wyniszczanie lasów deszczowych pod wypas bydła, gdzie np lasy Amazonii stanowią 7% wszystkich lasów świata, lecz na tych nieszczęsnych 7 procentach jest 50% całej bioróżnorodności planety. Co z martwymi rzekami, na skutek wylewania gnowjowicy. Co wogóle z odchodami zwierząt hodowlanych. Co z uprawami na paszę dla zwierząt, gdzie 70% np soi jest pod paszę, resztę stanowią biopaliwa, a 3% przeznaczone do konsumpcji dla ludzi. Mamy największe w dziejach wymieranie gatunków, zobaczymy jaki rachunek będzie za parę lat, gdzie pogoda ze względu na zmiany klimatyczne będzie nieobliczalna, a konsekwencje przerażające. Proszę najpierw zrobić rekonesans w badaniach naukowych, potem się wypowiadać.
      • ekonom 2019-10-15 08:21:56
        dużo słów-dużo haseł- mało prawdy. Pominąwszy mity o tych antybiotykach w mięsie ( proponuje kupić paczkę mięsa, zlecić pełne badanie na antybiotyki i sprawdzić a nie rozsiewać plotki) to myślenie że jak nie będzie zwierząt to nie będziemy potrzebowali soi jest wyjątkowo infantylne. Przyswajalność białka roślinnego przez człowieka jest zdecydowanie niższe niż białka zwierzęcego. Kurczak zdecydowanie efektywniej "przerabia " białko roślinne na np. mięsnie niż człowiek.
  • ko 2019-10-20 10:59:56
    A teraz Polacy wystawiamy fakturę branży mięsnej - za sól drogowa, chemię, lewe mięcho z padliny,. zniszczone zdrowie . Nie pozbierają sie.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.173.234.140
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.