Pasztety i szynka czyste, dioksyny tylko w boczku
Główny Lekarz Weterynarii ogłosił pierwsze wyniki badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn. Wyniki badań próbek mięsa badanych przez PIWet-PIB w Puławach wykazały przekroczony dopuszczalny poziom dioksyn jedynie w jednej próbce boczku.
Zakład w województwie dolnośląskim - próbka (boczek surowy) niezgodna z wymaganiami przekroczyła dopuszczalny poziom 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn i wynosiła 11,77 pg/g tłuszczu oraz przekroczyła 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli i wynosiła 12,35 pg/g tłuszczu. Próbka pochodzi z towaru zatrzymanego w zakładzie 144,9 kg i będzie podlegał on zniszczeniu.
Zakład w województwie mazowieckim - próbka (boczek surowy) zgodna z wymaganiami tzn. nie przekroczyła poziomu 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn oraz 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli.
Zakład w województwie wielkopolskim - 3 i 4 próbka pobrana z produktu (pasztet). Wyniki prób zgodne z wymaganiami tzn. nie przekroczyły poziomu 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn oraz 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli.
Zakład w województwie podkarpackim - 5 kolejnych próbek z produktu (szynka mielona). Wyniki prób zgodne z wymaganiami tzn. nie przekroczyły poziomu 1,0 pg/g tłuszczu dla dioksyn oraz 1,5 pg/g tłuszczu dla sumy dioksyn i polichlorowanych bifenyli.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!