Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pini Polonia poszerza ofertę i rozwija eksport

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-10-2013, 10:56
Pini Polonia poszerza ofertę i rozwija eksport
Halina Osińska, dyrektor generalny Pini Polonia (fot. Pini Polonia)

Obecny poziom uboju uważamy za nasz ogromny rynkowy sukces. Po trzech latach działalności w zakładzie w Kutnie dzienny ubój osiągnął skalę 16 tys. sztuk, co tygodniowo daje 80 tys. sztuk a rocznie 4 mln sztuk - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Halina Osińska, dyrektor generalny Pini Polonia.

Kutnowska ubojnia jest jednym z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Polsce, o największych mocach produkcyjnych. - Uzyskana przez nas pozycja krajowego lidera w uboju żywca wieprzowego i rozbiorze mięsa wieprzowego zobowiązuje. Przykładamy dużą wagę nie tylko do inwestycji w innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne, ale przede wszystkim na przestrzeganie zasad i procedur związanych z pozyskiwaniem mięsa, włącznie z dużą starannością o dbałość w zakresie dobrostanu zwierząt - podkreśla Halina Osińska. 

Wskazuje, że krajowe pogłowie świń oscyluje obecnie ok. 10,6 mln sztuk. - Roczne wyniki wielkości uboju realizowane w Pini Polonia w stosunku do aktualnego pogłowia żywca wieprzowego w Polsce stanowią ok. 30 proc. Pini Polonia ubija w swoim zakładzie ponad 95 proc. żywca wieprzowego pochodzącego od polskich hodowców - dodaje.

- Połowa wykonywanej w naszym zakładzie produkcji trafia za granicę. Jesteśmy największym eksporterem mięsa wieprzowego z Polski. Posiadamy uprawnienia na eksport do ponad 80 krajów świata. Największa część trafia na rynki Chin, Japonii, Korei, USA i Ukrainy. Rynki azjatyckie są dla nas szczególnie istotne - akcentuje.

Dyrektor generalny Pini Polonia zwraca uwagę, że o dynamicznym rozwoju firmy zdecydowało kilka kluczowych czynników. - Sukces to w głównej mierze zasługa ogromnego zaangażowania ze strony właściciela Grupy pana Piero Pini. Dzięki jego staraniom w Pini Polonia udało się stworzyć zaangażowaną w wykonywaną pracę kadrę pracowniczą. Kolejna istotna rzecz to sprawność w prowadzeniu negocjacji na różnych polach. Inną kwestią, a wręcz wyzwaniem jest konieczność bardzo dobrej organizacji skupu. Musimy sprostać ilościowemu zatowarowaniu linii produkcyjnych i zakupić ilości żywca wieprzowego, aby wykonać cykl produkcyjny z wydajnością 1000 sztuk na godzinę - mówi Halina Osińska.

- Hodowcy są zadowoleni ze współpracy. Organizujemy dla nich cykliczne spotkania, na których rozmawiamy o ewentualnych problemach i perspektywie przyszłych działań. Na tego typu dyskusji zapraszamy też producentów pasz. Staramy się podchodzić do tematu kompleksowo. Chcemy zachęcić rolników do produkcji żywca. Wzrost pogłowia to przecież wspólny interes zarówno hodowcy, jak i producenta mięsa, z pozytywnym efektem dla konsumenta - przyznaje.

W trzecim kwartale zeszłego roku w Polsce rozpoczęła działalność druga spółka z portfela Pini Group - Hamburger Pini. W nowym zakładzie (również w Kutnie) o powierzchni 15 tys. mkw., a zatem największym obiekcie tego typu w Europie, produkowana jest szeroka oferta produktów w postaci porcji, plastrów, mięsa mielonego, sznycli, hamburgerów i białej kiełbasy. - Aktualne możliwości dziennej produkcji to ok. 500 ton mięsa wieprzowego w tackach jako produkt schłodzony, jak i mrożony. Całość produkcji pakowana jest w atmosferze gazu obojętnego, jak również przy zastosowaniu metody pakowania Skin - tłumaczy Halina Osińska. - Produkcja w nowym zakładzie oparta jest głównie na polskiej bazie surowcowej - zaznacza i składa deklarację coraz szerszej oferty na polski rynek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • polak 11-03-2014, 17:39:
ta pani dyrektor tak pięknie kłamie że szkoda komentarza
  • Tom 07-10-2013, 14:34:
Dobry PR to podstawa.
  • MG 05-10-2013, 08:57:
I oni te 16 tys. na jednej zmianie robią? Drugiej przecież nie ma. Coś mi się tu nie zgadza.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

  • Modernizujmy armię rozsądnie. Wnioski po Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach ⬇️ @polskathetimes @EECKatowice polskatimes.pl/strefa-biznesu…
    @EECKatowice - (RT) @PZLSwidnik
  • W wiceministrem zdrowia Zbigniewem J. Królem @MinZdrowia na @EECKatowice rozmawialiśmy m.in. o zdrowiu publicznym. Po I wojnie światowej Polska była wschodnioeuropejskim liderem w tej dziedzinie #zdrowiepubliczne #EKG2018 #EEC2018 bit.ly/2kezwvf https://t.co/TL0Aq2HW8R
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Nie możemy się doczekać! 👌 @BIPolska @EECKatowice @AirVeinPoland @CerviRobotics twitter.com/MichWasowski/s…
    @EECKatowice - (RT) @Pentacomp_SI
  • Nie obawiam się o źródła finansowania inwestycji - mówi w rozmowie z portalem @wnppl Paweł Borys, prezes @Grupa_PFR pytany o to, czy mniejsze wpływy z przyszłego budżetu Unii Europejskiego będą stanowiły dla nas duży problem. Jakie ma argumenty? #EKG2018 #EEC2018 @EECKatowice https://t.co/Ar46rCsVku
    @EECKatowice - (RT) @ElzbieciakTomek
  • Czy #biotechnologia w Polsce ma szansę stać się ważnym elementem innowacyjnej gospodarki? Na to pytanie odpowiadali podczas @EECKatowice m.in. liderzy przemysłu farmaceutycznego i eksperci. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia bit.ly/2s3floz https://t.co/hd2DqreGPl
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • Joseph BenAmram, prezes MSD w regionie EURAM na @EECKatowice: rozwój biotechnologii wymaga partnerstwa między rządem, firmami krajowymi i międzynarodowymi oraz ośrodkami badawczymi. #EEC2018 #EKG2018 @rynekzdrowia rynekzdrowia.pl/Farmacja/Biote… https://t.co/4jWpURT8yi
    @EECKatowice - (RT) @wojciech_kuta
  • MT @PwCCEE: twitter.com/PwCCEE/status/… The 10th @EECKatowice, the largest economic event in #CEE with 150 insp...
    @EECKatowice - (RT) @amitabhrjha
  • Kto może w unijnych negocjacjach nad budżetem czuć się wygranym? Jak to możliwe, że mamy więcej, ale mniej? W "Rządowej ławie" na pytania @adam_sierak odpowiada Jerzy @JerzyKwiecinski z @MIR_GOV_PL. Serdecznie polecamy całą rozmowę 👉👉👉 bit.ly/2rZ21k6 https://t.co/yQNOLL2YP2
    @EECKatowice - (RT) @wnppl
  • EKG 2018 w Katowicach. Kongres pełen wyzwań @se_pl @EECKatowice superbiz.se.pl/wiadomosci-biz…
    @EECKatowice - (RT) @SuperbizPL
  • We are pleased that once again our Warsaw team could be part of @EECKatowice. This year we supported two of our amazing clients @INGBankSlaski and @_PKEE_ in setting up the exhibition, filming, tweeting, taking pictures, and of course a lot of networking and fun. #work #Katowice https://t.co/9zvLpCf52O
    @EECKatowice - (RT) @AvenewMedia
Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 184) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH