Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pini Polonia poszerza ofertę i rozwija eksport

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-10-2013, 10:56
Pini Polonia poszerza ofertę i rozwija eksport
Halina Osińska, dyrektor generalny Pini Polonia (fot. Pini Polonia)

Obecny poziom uboju uważamy za nasz ogromny rynkowy sukces. Po trzech latach działalności w zakładzie w Kutnie dzienny ubój osiągnął skalę 16 tys. sztuk, co tygodniowo daje 80 tys. sztuk a rocznie 4 mln sztuk - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Halina Osińska, dyrektor generalny Pini Polonia.

Kutnowska ubojnia jest jednym z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Polsce, o największych mocach produkcyjnych. - Uzyskana przez nas pozycja krajowego lidera w uboju żywca wieprzowego i rozbiorze mięsa wieprzowego zobowiązuje. Przykładamy dużą wagę nie tylko do inwestycji w innowacyjne rozwiązania technologiczne i organizacyjne, ale przede wszystkim na przestrzeganie zasad i procedur związanych z pozyskiwaniem mięsa, włącznie z dużą starannością o dbałość w zakresie dobrostanu zwierząt - podkreśla Halina Osińska. 

Wskazuje, że krajowe pogłowie świń oscyluje obecnie ok. 10,6 mln sztuk. - Roczne wyniki wielkości uboju realizowane w Pini Polonia w stosunku do aktualnego pogłowia żywca wieprzowego w Polsce stanowią ok. 30 proc. Pini Polonia ubija w swoim zakładzie ponad 95 proc. żywca wieprzowego pochodzącego od polskich hodowców - dodaje.

- Połowa wykonywanej w naszym zakładzie produkcji trafia za granicę. Jesteśmy największym eksporterem mięsa wieprzowego z Polski. Posiadamy uprawnienia na eksport do ponad 80 krajów świata. Największa część trafia na rynki Chin, Japonii, Korei, USA i Ukrainy. Rynki azjatyckie są dla nas szczególnie istotne - akcentuje.

Dyrektor generalny Pini Polonia zwraca uwagę, że o dynamicznym rozwoju firmy zdecydowało kilka kluczowych czynników. - Sukces to w głównej mierze zasługa ogromnego zaangażowania ze strony właściciela Grupy pana Piero Pini. Dzięki jego staraniom w Pini Polonia udało się stworzyć zaangażowaną w wykonywaną pracę kadrę pracowniczą. Kolejna istotna rzecz to sprawność w prowadzeniu negocjacji na różnych polach. Inną kwestią, a wręcz wyzwaniem jest konieczność bardzo dobrej organizacji skupu. Musimy sprostać ilościowemu zatowarowaniu linii produkcyjnych i zakupić ilości żywca wieprzowego, aby wykonać cykl produkcyjny z wydajnością 1000 sztuk na godzinę - mówi Halina Osińska.

- Hodowcy są zadowoleni ze współpracy. Organizujemy dla nich cykliczne spotkania, na których rozmawiamy o ewentualnych problemach i perspektywie przyszłych działań. Na tego typu dyskusji zapraszamy też producentów pasz. Staramy się podchodzić do tematu kompleksowo. Chcemy zachęcić rolników do produkcji żywca. Wzrost pogłowia to przecież wspólny interes zarówno hodowcy, jak i producenta mięsa, z pozytywnym efektem dla konsumenta - przyznaje.

W trzecim kwartale zeszłego roku w Polsce rozpoczęła działalność druga spółka z portfela Pini Group - Hamburger Pini. W nowym zakładzie (również w Kutnie) o powierzchni 15 tys. mkw., a zatem największym obiekcie tego typu w Europie, produkowana jest szeroka oferta produktów w postaci porcji, plastrów, mięsa mielonego, sznycli, hamburgerów i białej kiełbasy. - Aktualne możliwości dziennej produkcji to ok. 500 ton mięsa wieprzowego w tackach jako produkt schłodzony, jak i mrożony. Całość produkcji pakowana jest w atmosferze gazu obojętnego, jak również przy zastosowaniu metody pakowania Skin - tłumaczy Halina Osińska. - Produkcja w nowym zakładzie oparta jest głównie na polskiej bazie surowcowej - zaznacza i składa deklarację coraz szerszej oferty na polski rynek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • polak 11-03-2014, 17:39:
ta pani dyrektor tak pięknie kłamie że szkoda komentarza
  • Tom 07-10-2013, 14:34:
Dobry PR to podstawa.
  • MG 05-10-2013, 08:57:
I oni te 16 tys. na jednej zmianie robią? Drugiej przecież nie ma. Coś mi się tu nie zgadza.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 010) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH