Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

PKM Duda spodziewa się wzrostu spożycia mięsa, w tym wieprzowiny

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-09-2014, 11:29
PKM Duda spodziewa się wzrostu spożycia mięsa, w tym wieprzowiny
(fot. Fotolia)

Polski Koncern Mięsny Duda spodziewa się wzrostu spożycia mięsa i podrobów w Polsce, w tym wieprzowiny, chociaż ten scenariusz może się jednak zmienić ze względu na wykrycie wirusa ASF w Polsce.

- W ostatnich latach w Polsce występował spadek spożycia mięsa oraz podrobów, ale tym roku rynek spożycia mięsa i podrobów powinien wzrosnąć do ok. 70 kg na osobę w 2014 roku z ok. 68 kg w roku ubiegłym - mówi Dariusz Formela, prezes PKM Duda.

- Wierzymy też, że spożycie wieprzowiny również lekko - mam na myśli o około jeden kilogram - odbije z poziomu ok. 36 kg w roku 2013, ponieważ od kilku miesięcy obserwuje się spadek cen mięsa - dodaje.

- Rośnie też nadal spożycie drobiu, bo niskie ceny drobiu powodują wzrost jego znaczenia na tle innych rodzajów mięsa w ostatnich latach. Wartość całego detalicznego rynku mięsa to ok. 31 mld zł, z czego największą część stanowi wieprzowina - mówi również.

Dodaje, że zablokowanie eksportu polskiego mięsa do krajów Unii Celnej i Azji doprowadziło do wzrostu podaży mięsa wieprzowego w Polsce i innych krajach UE, co wywołało spadki cen mięsa i marż handlowych.

Kluczowym wydarzeniem decydującym o kształcie rynku mięsnego w I półroczu br. było wystąpienie na terenie Polski przypadków zarażenia wirusem ASF. Pojawienie się afrykańskiego pomoru świń wykluczyło Polskę z handlu mięsem poza obszar Unii Europejskiej. Zakaz eksportu, który dotyczy wywozu mięsa do krajów Unii Celnej dla wszystkich członków UE, w przypadku Polski objął dodatkowo eksport do krajów azjatyckich.

W rezultacie na polskim rynku pojawiła się dodatkowa podaż mięsa, która doprowadziła do istotnych spadków jego cen, a polskich producentów zmusiła do zrewidowania polityki handlowej.

Z sierpniowych danych GUS wynika, że spożycie mięsa i podrobów wyniosło 67,5 kg na osobę w 2013 r. wobec 71 kg w 2012 r, 73,4 kg w 2011 r. oraz 73,7 kg w 2010 r. Dla porównania w 2000 roku było to 66,1 kg.

Spożycie wieprzowiny wyniosło zaś w 2013 r. 35,5 kg na osobę wobec 39,2 kg w 2012 r., 42,5 kg w 2011 r. oraz 42,2 kg w 2010 r. Dla porównania w 2000 roku było to 39 kg. 

Polacy dużo więcej jedzą mięsa drobiowego - w 2013 roku było to 26,5 kg. na przeciętnego mieszkańca wobec 14,7 kg w 2000 r., natomiast mniej wołowiny - 1,5 kg na głowę w 2013 r. wobec 7,1 kg w 2000 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

DUDPolski Koncern Mięsny Duda SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 760) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH