Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Plukon Sieradz uruchamia nowoczesny zakład drobiarski (zdjęcia)

8 listopada w Gruszczycach (woj. łódzkie) oficjalnie otwarto zakład drobiarski Plukon Sieradz. Obiekt o powierzchni 20 tys. mkw. wyposażony jest w linię ubojową o prędkości 15 tys. sztuk drobiu na godzinę oraz trzy linie dzielenia. Holenderska grupa Plukon Food, która poprzez tę inwestycję wchodzi na polski rynek, zapewnia, że w najbliższych latach zamierza zwiększać swoją obecność w naszym kraju.

Plukon Sieradz uruchamia nowoczesny zakład drobiarski (zdjęcia)
Otwarcie zakładu Plukon Sieradz, fot. portalspozywczy.pl

Historia zaczęła się od Grzegorza Wyrębskiego, który w 1994 r. we Wróblewie koło Sieradza zbudował ubojnię drobiu. Zakład ubijał kilkaset sztuk drobiu dziennie i zatrudniał kilkanaście osób. Na przestrzeni kolejnych 20 lat inwestycja była kilkukrotnie rozbudowywana. W 2014 r. zakład ubijał 70 tys. sztuk drobiu i rozbierał 100 ton tuszek dziennie zatrudniając 500 osób. 40 proc. produkcji trafiało na eksport.

W 2017 r. Grzegorz Wyrębski przekazał firmę synom: Bartłomiejowi i Łukaszowi, którzy w marcu 2017 r. zawiązali spółkę joint-venture z holenderską grupą drobiarską Plukon Food Group zatrzymując w niej 40 proc. udziałów.

- Szczerze przyznam, że posiadanie takiego zakładu było dla mnie marzeniem. Nie raz z zazdrością patrzyłem na inne firmy, które otwierały swoje zakłady. Jednak w głębi duszy zawsze wiedziałem, że moje marzenie się spełni. Dzięki ciężkiej pracy naszej rodziny i grupy Plukon udało się. Zbudowaliśmy ten zakład bez żadnych kompromisów, z nastawieniem na jakość, efektywność oraz skalę produkcji. Produkcja trwa już od lipca. Jest to największa inwestycja w tym regionie, a także jedno z największych przedsięwzięć w branży drobiarskiej w Polsce. Zastanawialiśmy się czy zrobić tę inwestycję samemu, co na pewno trwałoby dłużej czy może jednak z udziałowcem i rozwijać się dużo szybciej. Negocjowaliśmy z kilkoma chętnymi i po spotkaniu z Peterem Poortingą stwierdziliśmy że to Plukon jest właściwym partnerem. Rozpoczęliśmy budowę jako rodzina Wyrębskich, a skończyliśmy z grupą Plukon. Przez to otwarcie nam się trochę wydłużyło, ale uważam, że było warto, ponieważ w obecnym kształcie zakład daje nam dużo większe możliwości - powiedział Łukasz Wyrębski, członek zarządu Plukon Sieradz.

Peter Poortinga, CEO Plukon Food Group, podkreślił, że holenderska spółka jest jednym z największych przetwórców drobiu w Europie.

- Przetwarzamy 1 mln ton żywca rocznie i sprzedajemy nasze produkty milionom konsumentów na całym świecie. Dysponujemy 18 zakładami w Europie, w których zatrudniamy 6 tys. ludzi. Zakład w Polsce jest dla nas kluczowy w rozwoju na rynku Europy Środkowo-Wschodniej. Postrzegamy Polskę z jej 38 mln mieszkańców jako rynek ogromnych możliwości. W 2019 r. zakład Plukon Sieradz odpowiadać będzie już za ponad 10 proc. całkowitej produkcji Grupy. Oczekujemy, że ten udział zwiększy się do 25 proc. w ciągu następnych 5-10 lat. W wejście na rynek polski zainwestowaliśmy już ponad 50 mln euro i planujemy zwiększyć ilość naszych zakładów w Polsce w przyszłości. Chcemy wzmocnić naszą obecność w Polsce w ciągu najbliższych 5 lat. Zakład w Gruszczycach jest kluczowy dla naszych ambicji wzrostu w Polsce i Europie Centralnej - dodał.

więcej informacji:

Plukon Food Group RSS ALERT    /    Plukon RSS ALERT    /    Plukon Sieradz RSS ALERT    /    L&B Wyrębski RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    inwestycje w branży mięsnej RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • Frania 2018-11-09 22:28:41
    Oby tylko Panowie Wyrębscy nie stali się wyrobnikami w rękach Holendrów
    • Marco 2018-11-10 08:16:25
      Czemu piszesz w czasie przyszlym, mysle ze juz sa, udzial mniejszosciowy wiec przychodza juz do szefa do pracy!
  • Gienio 2018-11-10 08:14:04
    Chlopcy Wyrebscy, domki pobudowali, kasy zbraklo i na gwalt trzeba bylo szukac inwestora, albo bankrut albo wyrobnik... gratuluje:)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.234.228.185
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.