REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Po nowym roku dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 21-12-2015, 14:54
Po nowym roku dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny
Fot. Shutterstock

W dn. 15 grudnia br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze
Komisji (UE) 2015/2334 z dn. 14 grudnia 2015 r. wprowadzające prywatne przechowywanie
wieprzowiny oraz ustalające z góry stawkę dopłat. Wnioski o dopłatę mogą być składane od dn. 4 stycznia 2015 r. - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Podany we wniosku okres przechowywania może wynosić 90, 120 lub 150 dni. Każdy wniosek dotyczy tylko jednej z kategorii produktów kwalifikujących się do dopłat w ilości co najmniej 10 ton w przypadku produktów bez kości oraz 15 ton w przypadku innych produktów. Dopłatami są objęte tusze zwierząt do 20 kg, półtusze i niektóre elementy wieprzowe m.in. szynki, nogi, łopatki, przodki, schaby, boczki, karkówki. Zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia został rozszerzony o smalec, ze wglądu na skutki dla rynku UE wywołane przez rosyjskie embargo. Zwiększono również o 19 proc. stawkę dopłat, aby zachęcić do wprowadzania do magazynów wyższych ilości produktów niż podczas marcowej edycji dopłat.

Nowy system przewiduje także możliwość wcześniejszego wycofania produktu z magazynu z przeznaczeniem na eksport (minimum po 60 dniach). Wysokość dopłat wynosi od 168 do 364 euro za tonę w zależności od rodzaju produktu i okresu jego przechowywania. Niższe stawki dotyczą smalcu, ponieważ jego składowanie jest mniej kosztowne. Stawka zabezpieczenia, którą należy wnieść wynosi 20 proc. stawek dopłat. Szczegóły podajemy w bieżących notowaniach FAMMU/FAPA. 

Celem uruchomienia mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny jest przywrócenie równowagi rynkowej i wzrost cen wieprzowiny w UE. W marcu br. Komisja wprowadziła mechanizm dopłat na osiem tygodni w związku z rosyjskim embargiem importowym, które wpłynęło na nadpodaż wieprzowiny na rynku unijnym oraz spadek cen. Z rynku wycofane zostało wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln EUR. Najwięcej
mięsa wprowadziły do magazynów Dania (24 proc.), Hiszpania (22 proc.), Niemcy (13 proc.), Polska (12 proc.) i Włochy (9 proc.). Pod koniec marca br., po poprawie sytuacji rynkowej, przyznawanie dopłat
zawieszono.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH