Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pod względem informatyzacji polski sektor mięsny wciąż za krajami starej UE

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-03-2012, 11:03
Pod względem informatyzacji polski sektor mięsny wciąż za krajami starej UE
Janusz Małgorzaciak, ekspert rozwiązań ERP w dziale aplikacji biznesowych Microsoft Dynamics

Branża mięsna charakteryzuje się wysokim stopniem zaawansowania procesów produkcyjnych, a co więcej - musi spełniać wiele wymogów prawnych związanych z kontrolą jakości. Dlatego ten sektor gospodarki w sposób szczególny potrzebuje rozwiązań centralizujących działalność wielu zakładów, automatyzujących pracę i optymalizujących procesy logistyczne w łańcuchu dostaw.

- Niestety trzeba przyznać, że jeśli chodzi o stopień informatyzacji, polska branża mięsna w dalszym ciągu pozostaje w tyle za krajami Europy Zachodniej. Jednak od kilku lat obserwujemy rosnące zainteresowanie systemami klasy ERP w tym sektorze - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Janusz Małgorzaciak, ekspert rozwiązań ERP, dział aplikacji biznesowych Microsoft Dynamics w polskim oddziale Microsoft. - Przyczynia się do tego coraz ostrzejsza konkurencja w branży, zwiększająca obawy zakładów mięsnych o utrzymanie się na rynku, a także szybki rozwój systemów klasy ERP z możliwościami obsługi produkcji procesowej - dodaje. 

- Co ciekawe, widzimy wzrost zainteresowania rozwiązaniami ERP z możliwościami obsługi tego typu produkcji, które w przeciwiństwie do rozwiązań typowo branżowych - „szytych na miarę", nie koncentrują się głównie na procesie technologicznym, ale również na całym otoczeniu związanym klientem i częścią finansową - zauważa. 

W systemach klasy ERP, jak np. Microsoft Dynamics AX, adresowany jest szeroki zakres wymagań branży. - Począwszy od funkcjonalności umożliwiających sprawne prowadzenie procesów logistycznych (zarządzanie kartoteką towarów, obsługa przyjęć, wydań i inwentaryzacji, optymalizacja rozmieszczenia towaru, optymalizacja ruchów wewnętrznych, obsługa kodów kreskowych, obsługa czytników RFID), obsługę produkcji procesowej zapewniającej kontrolę procesu produkcyjnego (rejestracja w dwóch jednostkach miary - sztuka i waga, kontrola procesu utraty wagi, warunków produkcji z rejestracją produktów, koproduktów i odpadów na końcu procesu). Całość oczywiście ujęta jest wymarze finansowym, zapewniając odpowiedni poziom informacji o kosztach i marży poszczególnych partii produkcji - tłumaczy Małgorzaciak.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH