Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Podatek od mięsa: Postulaty w Danii i Wielkiej Brytanii

Duński rząd rozważa wprowadzenie podatku od czerwonego mięsa. Kolejnym krokiem może być nałożenie takich obciążeń na wszelkie rodzaje mięsa. Podobne postulaty pojawiły się już wcześniej w Wielkiej Brytanii - podaje tvn24bis.pl.

Podatek od mięsa: Postulaty w Danii i Wielkiej Brytanii
Podatek od mięsa: Postulaty w Danii i Wielkiej Brytanii. Fot. shutterstock

Duńska Rada Etyki zaproponowała, aby na początku wprowadzić podatek od wołowiny, a w przyszłości rozszerzyć go na wszystkie rodzaje czerwonego mięsa. Według niej w dłuższej perspektywie podatek powinien mieć też zastosowanie do wszystkich produktów żywnościowych, w zależności od tego, jaki mają one wpływ na klimat - pisze "The Independent". Ma to pomóc w walce z negatywnymi skutkami zmiany klimatu.

W listopadzie 2015 r. Chatham House, międzynarodowy think tank zlokalizowany w Londynie, zalecił podobne wytyczne dla Wielkiej Brytanii. Naukowcy stwierdzili, że wpływy z podatku od mięsa mogą być wykorzystywane na dotowanie zdrowszych alternatyw, które są mniej szkodliwe dla środowiska, takich jak owoce, warzywa i tofu. I tak, "podatek węglowy" wynoszący od 1,76 funta za kilogram wołowiny może zmniejszyć zużycie energii o 14 procent - podaje "The Telegraph".

To kolejny cios dla miłośników wołowiny. W październiku ub. roku Światowa Organizacja Zdrowia ostrzegła, że jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

mięso RSS ALERT    /    podatek od mięsa RSS ALERT    /    Dania RSS ALERT    /    Wielka Brytania RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • bobas 2016-05-02 23:16:13
    chodzi o to że każde mięso jest szkodliwe, ale można zacząć od wołowiny
  • RSD 2016-05-04 13:25:55
    nowotwory są chorobą układu immunologicznego, jak widać wykorzystuje się do wszystkich celów
  • modus 2016-06-07 17:04:52
    nie ma zdrowego mięsa i nigdy nie było i nie będzie bo jedzenie ciał innych istot to draństwo i okrucieństwo samo w sobie

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.236.234.60
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.