Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Podatek od mięsa vs. rzeczywistość, czyli kto kogo zrobił w balona?

Temat podatku od mięsa kolejny raz pokazał organizacyjną i komunikacyjną sprawność organizacji prozwierzęcych, którym udało się stworzyć wrażenie, że opodatkowanie przez Unię Europejską drobiu, wieprzowiny i wołowiny jest realną perspektywą. I choć to nieprawda, branża mięsna nie powinna bagatelizować tej sprawy i postarać się wyciągnąć z niej właściwe wnioski.

Podatek od mięsa vs. rzeczywistość, czyli kto kogo zrobił w balona?
mięso na wtorek
Debata o podatku od mięsa to balon próbny, który ma sprawdzić jak na tę propozycję zareagują media, rządy i branża mięsna. fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 10-02-2020, 10:15

Temat podatku od mięsa w pierwszym tygodniu lutego rozgrzał zarówno media ogólnokrajowe, branżowe, jak i portale społecznościowe. Najczęściej powtarzana informacja dotyczyła "debaty" zorganizowanej 5 lutego w Parlamencie Europejskim przez socjaldemokratycznych europosłów z drugiego co do wielkości ugrupowania S&D.

Rozsyłane do mediów informacje na ten temat, z naciskiem na słowo debata, tworzyły wrażenie, że sprawa jest poważna, a tematem podatku od mięsa europosłowie zajęli się co najmniej podczas jednej z sesji plenarnych. W rzeczywistości rzeczona "debata" okazała się...1,5-godzinnym spotkaniem dla mediów zorganizowanym w budynku PE przez troje europosłów: Holendrów Basa Eickhouta i Mohammed Chahima z oraz Sylwię Spurek we współpracy z TAPP i organizacją Compassion in World Farming. 

TAPP to zrzeszenie kilkunastu organizacji prozwierzęcych. Do najbardziej znanych należą działające także w Polsce Proveg i Compassion in World Farming. Postulaty koalicji wspierają także formalnie nie należące do TAPP Greenpeace czy Oxfam.

Co proponują aktywiści? Jak informują, przeanalizowali ślad środowiskowy produkcji białka zwierzęcego. Analizie zostały poddane takie czynniki jak: emisja gazów cieplarnianych, użycie ziemi, bioróżnorodność oraz choroby wśród zwierząt hodowlanych.

Rozwiązanie zaproponowane przez TAPP zakłada podniesienie cen mięsa do 2030 roku: wołowiny/cielęciny o 47 eurocentów (2 zł) za 100 g, wieprzowiny o 36 eurocentów (1,5 zł) za 100 g oraz kurczaka o 17 eurocentów (73 gr) na 100 g. Aktywiści przekonują, że nowe ceny mogą skutkować redukcją emisji CO2 nawet o 120 milionów ton w samej Europie, a spożycie mięsa z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny zmniejszyłoby się odpowiednio o 30%, 57% i 67%.

Powtórka z historii

Pomysł opodatkowania produkcji mięsa nie jest nowy. Już w 2015 r. brytyjski think-tank Chatham House zaproponował koncepcję "podatku węglowego" w wysokości 1,76 funta za 1 kg wołowiny, który miał zmniejszyć zużycie energii o 14 proc. Wpływy z podatku od mięsa miały być wykorzystywane na dotowanie "zdrowszych alternatyw dla mięsa", takich jak owoce, warzywa i tofu.

więcej informacji:

podatek od mięsa RSS ALERT    /    podatek mięsny RSS ALERT    /    podatek od mięsa ue RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    Mięso na Wtorek RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Jerzy Wierzbicki 2020-02-11 08:36:09
    Polecam: Niemcy. Dodatkowy podatek od mięsa, serów, jaj i mleka. Debata dla dobra zwierząt Proponowane 0,40EUR/kg
  • Jk 2020-02-22 20:37:27
    No nic będziemy jeść mięso z poza unii.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.113.29
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.
iii

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.