Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pogarsza się jakość wędlin produkowanych w Polsce. Powód? Zbyt duża konkurencja w branży

  • Autor: Dziennik Gazeta Prawna
  • Data: 02-11-2011, 08:30
Pogarsza się jakość wędlin produkowanych w Polsce. Powód? Zbyt duża konkurencja w branży
Firmy mięsne muszą bardzo ostro konkurować o klienta

"Dziennik Gazeta Prawna" przytacza dane Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, z których wynika, że prawie 18 procent skontrolowanych wędlin z mięsa czerwonego w 108 masarniach miało inny skład, niż deklarowany.

To prawie 13 procent więcej niż w końcu 2008 roku. W wędlinach stwierdzono obecność znacznie większej ilości wody niż deklarowana, za dużą zawartość tłuszczu, i to nawet w produktach z wyższej półki czy też obecność niedeklarowanych surowców mięsnych, takich jak najgorsze mięso - oddzielone mechanicznie, czyli mielone chrząstki i skóra.

Na etykietach producenci wydłużali też termin przydatności do spożycia wędlin, nawet o kilkanaście dni. Według ekspertów, coraz gorsza jakość wędlin, to efekt bałaganu w branży mięsnej, wynikającego między innymi z tego, że polskie normy przestały być obligatoryjne.

Dzieje się tak, ponieważ w całej branży jest bardzo duża nadwyżka mocy produkcyjnych, więc firmy muszą bardzo ostro konkurować o klienta - czytamy w "Dzienniku Gazecie Prawnej".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Romer 08-11-2011, 17:08:
co ma "Weterynaria, Inspekcja Skupu i Inspekcja Handlowa" do znakowania produktu i tego co producent umieści na liście składników produktów. Jest odpowiednia Ustawa i podstawowa zasada, która nie zmienia się od lat!! co ląduje w produkcie powinno być na liście składników - koniec i kropka.

Jak już produkują śląska za 11 zł to niech mają odwagę pokazać z czego. Duża część tych błędów na etykiecie to również brak wiedzy.
  • technolog 07-11-2011, 15:47:
Ciekawe czy Ci inspektorzy i Wy drodzy czytelnicy też tak narzekacie kiedy kupujecie sobie Forda lub Renault a nie Audi A6 za 150 - 200 tyś zł ? Nie stać Was na dobre wędliny, dlatego jeśli chcecie dobrze zjeść kupujcie w sklepach firmowych. Macie możliwość reklamacji i wyboru. W sklepach ZM Olewnik wędzonka kosztuje od 34 zł do 44 zł za kilogram a jest też tańsza za 20 zł - 25 zł. To samo z kiełbasą śląską za 12 zł lub inną za 19 zł czy 22 zł.
Po co ta dyskusja, że ktoś źle oznakował wyrób. Nakłada się mandat lub inną karę i koniec!!!!. W zakładach tylko ludzie ciężko pracują, a i zmiany są częste w ustawach i rozporządzeniach.
Jedno mówi Weterynaria drugie Inspekcja Skupu, a trzecie Inspekcja Handlowa.
Wątpię żeby komuś zależało na oszustwie, prawo jest bardzo liberalne.
  • ssak afrykański 02-11-2011, 19:35:
Zapominamy ,że to klient dedaliczny weryfikuje produkty.Niestety co by nie pisać wybiera tą przysłowiową śląską za 11 a nie za 16 , sopocką po 14 zł a nie po 19 zł , łososiową po 16 zł a nie po 22 zł. wystarczy porównać ceny sórowca i gotowego produktu i wiadomo kto co robi.

Zobacz wszystkie komentarze (9)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 865) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH