Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pogłowie świń w Polsce notuje kolejne spadki

  • Autor: Bank BGŻ BNP Paribas
  • Data: 20-09-2016, 15:06
Pogłowie świń w Polsce notuje kolejne spadki
Spada pogłowie świń

Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS, pogłowie świń w Polsce w czerwcu 2016 r. wyniosło 10,24 mln szt. i było o 12% niższe w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem. W stosunku do marca br. odnotowano jednak nieznaczny, 0,5-proc. wzrost pogłowia trzody chlewnej w kraju – mówi Mariusz Dziwulski, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Do spadku pogłowia świń w relacji rocznej przyczyniła się relatywnie niska opłacalność chowu w 2015 r. jak również w pierwszym kwartale 2016 r. Niekorzystna, z punktu widzenia producentów trzody, sytuacja cenowa spowodowana była wzrostową tendencją produkcji żywca w UE, a także presją ze strony popytowej związanej z embargiem na import z Polski (Rosja, kraje azjatyckie) będących konsekwencją ASF.

- Największą dynamiką spadku w czerwcu br. charakteryzowało się pogłowie loch w Polsce. Według GUS zmniejszyło się ono o 15,8% w stosunku do 2015 r. do poziomu 797 tys. szt., w tym pogłowie loch prośnych spadło o 14,5% - mówi Mariusz Dziwulski.

Mniejsze pogłowie loch w stosunku do czerwca 2015 r. o 11,7% zmniejszyła się liczebność stada prosiąt (do 2,76 mln szt.) i o 9,4% warchlaków (do 2,91 mln szt.). W drugim kwartale 2016 r. sytuacja cenowa na rynku trzody zaczęła ulegać poprawie, co przyczyniło się zahamowania spadku zainteresowania chowem trzody chlewnej w kraju.

- Relatywnie niska produkcja prosiąt i warchlaków w kraju (ze względu na mniejsze pogłowie loch) kompensowana była wyższym ich importem. Z danych Eurostatu wynika, że w pierwszej połowie 2016 r. Polska zaimportowała 2,43 mln szt. świń żywych o masie mniejszej niż 50 kg (gatunki domowe - CN 01039110), tj. o blisko 4,2% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem – mówi ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

W znacznym stopniu, bo o 13,4%, zmniejszyło się pogłowie trzody chlewnej na ubój (o wadze 50 kg i więcej). Wg danych GUS wyniosło ono 3,76 mln szt., co oznaczało również spadek o 6,2% w stosunku do marca br.

W jego opinii, spadek pogłowia trzody chlewnej może przyczynić się do spadku produkcji wieprzowiny w drugiej połowie 2016 r., a to może być czynnikiem oddziałującym w kierunku wzrostów cen żywca na rynku krajowym. Z drugiej strony poziom cen jest już relatywnie wysoki, co może hamować dalsze spadki pogłowia . Warto również mieć na uwadze czynnik rozprzestrzeniania się ASF w Polsce, który może oddziaływać w przeciwnym kierunku.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Czytelnik 22-09-2016, 18:10:
czerwone mięso i przetworzone jest szkodliwe dla zdrowia jak azbest wg Światowej Organizacji Zdrowia

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH