REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Pogłowie świń w UE będzie spadało. W drugiej połowie roku wzrost cen wieprzowiny

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 22-02-2016, 19:20
Pogłowie świń w UE będzie spadało. W drugiej połowie roku wzrost cen wieprzowiny
Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A. /fot. CA

Zdaniem Jakuba Olipry, ekonomisty Credit Agricole, w drugiej połowie roku możliwy jest wzrost cen na rynku wieprzowiny, wynikający z popytu przewyższającego podaż.

REKLAMA

W rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jakub Olipra przypomina, iż w świetle niepełnych danych Eurostatu pogłowie trzody chlewnej w Unii Europejskiej w grudniu 2015 r. zwiększyło się o 0,4 proc. w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem.

- W strukturze danych na szczególną uwagę zasługuje spadek pogłowia loch prośnych (-2,4 proc.) oraz prosiąt o wadze do 20 kg (-0,2 proc.). Sygnalizuje on, iż część producentów ogranicza wielkość stad lub likwiduje działalność ze względu na jej niską opłacalność. Tendencja ta jeszcze silniej widoczna jest w Polsce, gdzie dodatkowym obciążaniem dla rynku jest brak możliwości eksportu polskiej wieprzowiny do części krajów azjatyckich, z uwagi na występowanie przypadków ASF na terenie naszego kraju. Zgodnie ze wstępnymi danymi GUS pogłowie świń w grudniu 2015 r. obniżyło się o 6,0 proc. w ujęciu rocznym. Zmniejszenie pogłowia odnotowano w przypadku wszystkich grup struktury stada, w tym prosiąt o wadze do 20 kg (-9,1 proc. r/r) oraz loch prośnych (-16,4 proc. r/r) - mówi Olipra.

Jak dodaje dane dotyczące zmian w strukturze pogłowia trzody chlewnej w UE, w tym również w Polsce, wskazują iż w bieżącym roku najprawdopodobniej będziemy mieli do czynienia najprawdopodobniej ze zmniejszeniem pogłowia świń w całej UE, a także pogłębieniem jego spadku w Polsce. 

- Istnieje zatem wysokie prawdopodobieństwo, że w I poł. 2016 r. osiągnięty zostanie dołek cyklu świńskiego na unijnym rynku i w II poł. br. rozpocznie się faza wzrostu cen wynikająca z popytu przewyższającego podaż. Na tej podstawie, uwzględniając zjawisko sezonowości prognozujemy, że cena skupu za 1 kg żywca wieprzowego w Polsce wyniesie średnio ok. 3,80 zł w I kw. br., 3,97 zł w II kw., 4,48 zł w III kw., i 4,31 zł w IV kw. - prognozuje Jakub Olipra z Credit Agricole. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 719) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 733 885)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH