Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Pogłowie trzody chlewnej w kraju nadal się zwiększa

  • Autor: Marta Skrzypczyk/BGŻ BNP Paribas
  • Data: 23-05-2017, 18:37
Pogłowie trzody chlewnej w kraju nadal się zwiększa

- Według wstępnych danych GUS, w marcu br. wyniosło ono 11,26 mln sztuk. Oznacza to wzrost o 0,80 mln sztuk, tj. 7,6 proc. w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem, a także o 0,16 mln sztuk (1,4 proc.) wobec końca 2016 r. - informuje Marta Skrzypczyk, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Marta Skrzypczyk przypomina, że w grudniu 2016 r. dane GUS również wskazywały na wzrost pogłowia trzody chlewnej, dynamika ta była jednak nieco niższa - 4,9% r/r.

- W marcu br. największy przyrost odnotowano w przypadku pogłowia trzody chlewnej na ubój. Według GUS zwiększyło się ono o 0,59 mln sztuk (11,6%) w relacji rocznej do poziomu 4,59 mln sztuk. Ponadto liczba warchlaków (20-50 kg) była o 0,53 mln sztuk (o 10,2%) wyższa r/r sięgając 3,13 mln sztuk, a loch prośnych o 0,06 mln sztuk (7,7%) i wyniosła 0,60 mln sztuk. Z kolei pogłowie prosiąt utrzymało się na poziomie  z ubiegłego roku, tj. 2,64 mln sztuk - dodaje.

W ocenie specjalistki na zwiększenie liczebności świń w kraju wpływała przede wszystkim poprawa opłacalności produkcji.

- Ceny skupu żywca średnio w Polsce w I kwartale br. kształtowały się na poziomie 4,90 zł/kg i były o prawie 19% wyższe w relacji rocznej. Jednocześnie ceny pełnoporcjowych mieszanek paszowych były o prawie 2% niższe wobec analogicznego okresu przed rokiem. W rezultacie relacja cen trzody chlewnej do cen pasz w analizowanych miesiącach była o 21% wyższa niż rok wcześniej i wyniosła 4,50:1 - dodała.

Skrzypczyk zaznacza, że wyższa liczebność zwierząt o masie 20-50 kg wskazuje, że w kolejnych miesiącach br. jest prawdopodobny wzrost podaży trzody przeznaczonej na ubój, zatem również produkcji mięsa.

- Z kolei zwiększenie liczebności loch będzie miało swoje przełożenie w większej liczbie prosiąt. W perspektywie kilku/kilkunastu miesięcy istnieje możliwość obniżek cen skupu żywca w Polsce. Będzie to jednak uzależnione również od kształtowania się sytuacji na rynku unijnym. Brak jest wprawdzie danych za marzec, ale badanie za grudzień 2016 r. pokazało, że pogłowie trzody w całej Wspólnocie było o 1% niższe niż na koniec 2015 r. (Eurostat). Największe obniżki - o ponad 2% w relacji rocznej dotyczyły warchlaków od 20 do 50 kg. Jest zatem duże prawdopodobieństwo, że produkcja w UE przynajmniej w pierwszej połowie 2017 r. będzie mniejsza wobec 2016 r. - dodaje.

Pomimo utrzymujących się wzrostowych tendencji w pogłowiu trzody, Polska pozostaje jej importerem netto. Co więcej, w I kwartale br. jej przywóz z pozostałych krajów UE jeszcze wzrósł w skali roku - o prawie 2% (0,8 tys. t) do poziomu 51,0 tys. t. W strukturze zakupów dominują prosięta i warchlaki, które stanowiły ok. 85% importu trzody chlewnej (według liczby zwierząt).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 061) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH