Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Polacy spożywają coraz mniej wędlin

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-07-2014, 12:34
Polacy jedzą coraz mniej wędlin
(fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

Spożycie wędlin stopniowo maleje. Jednakże według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) wciąż wynosi ono ok. 40 proc. spożywanego mięsa. Zatem jest to najwyższy wskaźnik na świecie - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula, ekspert Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP.

W Polsce mamy najszerszy asortyment przetworów mięsnych w Europie, od najlepszych do przypominających przetwory mięsne. - Największym problemem polskich zakładów mięsnych jest produkcja 50-70 asortymentów na dobre. Szczególnie dla małych i średnich zakładów jest to bardzo kosztowne, ponieważ wiąże się z niską wydajnością pracy oraz nieefektywnym wykorzystaniem maszyn i urządzeń - zauważa Andrzej Pisula.

W tej sytuacji zakład mięsny, który chciałby wyspecjalizować się w konkretnej niszy produktowej, takiej jak np. wyłącznie wyroby ekologiczne albo prozdrowotne, miałby trudne zadanie. - Znacznie bardziej realne jest specjalizowanie się w produkcji wybranej grupy asortymentowej. W tym kontekście znaczący potencjał dostrzegam w daniach gotowych do spożycia, gotowych do podgrzania, o obniżonej kaloryczności, dla określonych grup etnicznych itp. Każda z wymienionych grup produktów może być dochodowa w określonych warunkach, w zależności od lokalizacji, pory roku i innych czynników - dodaje profesor.

W jego ocenie na polskim rynku jest miejsce dla wąsko wyspecjalizowanych zakładów mięsnych, których oferta ograniczałaby się wyłącznie do jednego segmentu. - Świadczy o tym chociażby przykład zakładów grupy Sokołowa lub Tarczyńskiego. W tych firmach poszczególne zakłady specjalizują się w określonych grupach asortymentów. Małe i średnie zakłady powinny specjalizować się podobnie i współpracować z innymi producentami w celu zapewnienia w sklepach firmowych pełnego asortymentu - uważa Pisula.

Zapytany o potencjał rynku wędlin „eko" profesor odpowiada: - Produkty mięsne ekologiczne są najtrudniejszym sektorem a ich produkcja nawet w Danii nie przekracza 3 proc. Raczej bym ich nie eksponował.

Andrzej Pisula zwraca również uwagę, że planowane przepisy UE będą eliminowały nieprawdziwe informacje podawane dotychczas na etykietach, takie jak np. „bez konserwantów", „prozdrowotne", „naturalnie peklowane" itp. - Określone zostaną bardziej rygorystyczne wymagania dla produktów ekologicznych - podkreśla ekspert SRW RP. - Informacje na etykietach będą bardziej zrozumiałe i czytane przez kupujących - zaznacza.

Prognozuje też, że w najbliższym czasie na rynku polskim najszybciej będzie rozwijała się produkcja szeroko rozumianej kategorii "fast food".

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 04-07-2014, 08:50:
"Polacy jedzą coraz mniej wędlin"

nie do końca

Polacy sami robią coraz więcej wędlin - skala działkowych wędzarni jest naprawdę duża.
  • XXX 03-07-2014, 13:08:
Brawo!
  • Darek 03-07-2014, 09:55:
Bo Polacy mają dosyć szajsu z zawartością mięsa 55% za ciężkie pieniądze i robią sami wędliny,nie dość że zdrowsze,z dużą zawartością mięsa to o wiele tańsze.Ja od ponad 2 lat nie kupuję wędlin w sklepach-robię je sam,wędzonki,wędliny parzone i konserwowe.Wczoraj robiłem parówki z szynki-kosz końcowy to ok 17 zł/kg.Zawartość mięsa 95%-reszta to woda(bo musi być)trochę tłuszczu i przyprawy.Efekt końcowy bezcenny!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 822) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH