Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Polacy jedzą coraz więcej gęsiny

- Kiedy rozpoczynaliśmy organizację Święta Gęsi 15 lat temu, spożycie gęsiny w Polsce na osobę wynosiło zaledwie 17 g rocznie. Teraz wynosi ponad 200 g. Na pewno jest to sukces i wymierny skutek promocji gęsiny, jednego z zadań, na które w codziennym działaniu kładziemy nacisk – mówi Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi.

Polacy jedzą coraz więcej gęsiny
fot. shutterstock

W ocenie prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi hodowla gęsi w Polsce dynamicznie się rozwija, a do gęsiny coraz bardziej przekonują się konsumenci. Mięso, szczególnie z gęsi owsianej, to polski hit eksportowy.

- Zachwycają się nim nasi zachodni sąsiedzi. Ze względu na rodzimą produkcję ważne jest jednak to, aby to Polacy częściej sięgali po gęsinę. Działania promocyjne, jak choćby organizacja Święta Gęsi, podejmowane przez hodowców gęsi zrzeszonych w Iławskim Stowarzyszeniu Producentów Gęsi, ukierunkowane były na obaleniu mitów, które funkcjonowały. Gęsina była postrzegana jako mięso tłuste, twarde - mówi Ziejewska.

Często gospodynie kojarzyły mięso z gęsi jako twarde, trudne w obróbce, nadające się jako danie główne.

- Nasze Święto obala i ten mit. Gęsina jest doskonała do przygotowania przystawek, np. sałatki z wędzonym półgęskiem. Wystarczy raz spróbować przygotować pieczoną gęś, aby przekonać się, że nie jest to skomplikowane. Trzeba poświęcić na to 3 godziny, ale efekt kulinarny zachwyci kubki smakowe domowników czy gości – radzi Krystyna Ziejewska.

Sami dietetycy często podkreślają zdrowotne zalety gęsiny. Jej mięso zawiera dużo białka, składników mineralnych oraz witaminy A, z grupy B i E oraz wbrew pozorom niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. Znajdują się w nim także kwasy CLA (sprzężone kwasy linolowe), które mają zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii.

Wielu smakołyków z gęsiny będzie można spróbować podczas XV Święta Gęsi, które odbędzie się 15 lipca 2018 r. tradycyjnie już w Biskupcu Pomorskim. Oprócz pokazów kulinarnych, organizatorzy zapraszają wszystkich na doznania artystyczne, animacje dla dzieci, występy grupy tanecznej, muzyków oraz stand-upera.

Organizatorem Święta Gęsi jest Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi. Projekt sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

gęsi RSS ALERT    /    gęsina RSS ALERT    /    Iławskie Stowarzyszenie Producentów Gęsi RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2018 RSS ALERT    /    spożycie drobiu RSS ALERT    /    spożycie drobiu w Polsce RSS ALERT    /    hodowla gęsi RSS ALERT    /    Fundusz Promocji Mięsa Drobiowego RSS ALERT    /    Krystyna Ziejewska RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.159.44.54
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.