Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy stawiają na zdrowie odżywianie i wegetarianizm

  • Autor: PAP
  • Data: 01-10-2014, 07:49

Choć dziś wegetarianie stanowią ok. 1 proc. polskiego społeczeństwa, w ciągu dekady grupa roślinożerców może rozrosnąć się do kilku milionów. Moda na zdrowe, a więc wegetariańskie jedzenie, dopiero się rozpoczęła, twierdzi "Metro".

Choć ci, którzy nie jedzą mięsa, nie wzbudzają dziś powszechnego zdziwienia (przybywa wegetariańskich knajp, sklepów), brak akceptacji dla diety roślinożerców jest powszechny. Aż 41 proc. Polaków postrzega wegetarianizm jako niezdrowy sposób odżywiania (52 proc. jest przeciwnego zdania) - wynika z raportu CBOS.

Na razie roślinożercy stanowią zaledwie ok. 1 proc. społeczeństwa. To jednak ci, którzy mięsa nie jedzą w ogóle. Bo jeżeli przyjrzeć się danym bliżej, wychodzi, że spadek apetytu na mięso staje się zjawiskiem masowym.

Już 9 proc. Polaków (nie licząc ortodoksyjnych wegetarianów) sięga po mięso góra kilka razy w miesiącu (dla porównania: w 2010 r. było to 7 proc.). Kolejnych 57 proc. je mięso co najwyżej kilka razy w tygodniu, ale nie codziennie. Efekt jest taki, że spożycie mięsa (razem z podrobami) spadło z 73,7 kg na głowę (dane za 2010 r.) do 67,5 kg na głowę w zeszłym, roku, czyli o ponad 8 proc.

Wszystko wskazuje na to, że to nie koniec mięsnego ograniczania. Przybywa bowiem tych, którzy uważają, że i tak jedzą mięsa za dużo (dziś uważa tak 12 proc. w porównaniu z 11 proc. w 2010 r.). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (11)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kamila łódź 14-01-2015, 11:28:
świetnie, nikt nie powinien jeść mięsa.
www.VEGEVEGE.pl
  • jak 03-10-2014, 14:02:
www.biochatka.pl Zapraszam do sklepu ze zdrową żywnością
  • efka 03-10-2014, 07:17:
Poniżej fragmenty artykułu o badaniach dotyczących długości życia wegetarian i osób jedzących mięso.
Osoby będące na diecie wegetariańskiej, mają większe szanse na dłuższe życie niż osoby jedzące mięso. – wynika z raportu opublikowanego przez naukowców z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii.
W badaniu wzięło udział 70 tysięcy osób. Na jego podstawie naukowcy stwierdzili, że wśród wegetarian istnieje aż o 12 proc. mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu niż u osób jedzących mięso. Wyniki badań zostały opublikowane w amerykańskim czasopiśmie medycznym JAMA.
Piotr Poniński z firmy Polsoja zauważa: jest mnóstwo badań, które pokazują związek między ograniczeniem spożycia mięsa a ryzykiem zapadalności na niektóre choroby. Chociażby badania przeprowadzone pod kierunkiem dr Francesci Crowe z Uniwersytetu Oksfordzkiego, które wskazują, że ryzyko hospitalizacji i zgonów spowodowanych chorobami serca jest aż o 32 proc. niższe u wegetarian niż u osób jedzących mięso. Zresztą – dodaje Poniński – wystarczy spojrzeć na bogatą w warzywa i produkty sojowe dietę mieszkańców Japonii, którzy, według Światowej Organizacji Zdrowia, mają najdłuższą średnią życia.

Zobacz wszystkie komentarze (11)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH