Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polacy zwracają uwagę na cenę pasztetu, nie na jego skład

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 13-04-2012, 12:01

Większość Polaków uważa się za świadomych uczestników rynku. W praktyce jednak powszechne jest zapominanie o wzięciu paragonu, czy czytaniu etykiet ze składem artykułów spożywczych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Paweł Czembrowski, członek zarządu PZS Konserwy.

Prawie wszyscy pamiętają o sprawdzeniu ceny. - Robi to 95 proc. z nas. Co więcej, dla 80 proc. jest ona najważniejszym kryterium, które ma wpływ na decyzje - podkreśla Czembrowski. - Polscy konsumenci idąc na zakupy szukają okazji cenowych. Potrafią odwiedzić 4-5 centrów handlowych, polując na okazje. Nic więc dziwnego, że wyznacznikiem sprzedaży jest dziś cena lub jakość. Klienci wybierają tanie marki albo produkty z grupy premium czy też ECO - wskazuje.

Dodaje, że producenci wykorzystają fakt niskiej świadomości konsumentów, a także ich brak nawyku sprawdzania zawartości określonej na etykietach. - Przyglądając się największym producentom widzimy w składzie pasztetu drobiowego coś, co nazywa się MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie, oraz tłuszcz wieprzowy, skóry drobiowe, różnego rodzaju wypełniacze, polepszacze smaku, mnóstwo konserwantów i emulgatorów itp. Dla zwykłego konsumenta skrót MOM nic nie mówi, a jest to po prostu masa mięsopodobna - zaznacza członek zarządu PZS Konserwy.

- Jest pewna grupa konsumentów - rodzice, którzy chcą wiedzieć co spożywają ich dzieci, osoby dbające o zdrowie, ludzie świadomi zagrożenia jakie niesie dziś za sobą przemysł spożywczy - która czyta etykiety. Grupa ta cały czas powiększa się. Dla niech ważna jest jakość produktu jego smak, zapach, wartość odżywcza. Właśnie do tej grupy konsumentów adresowany jest nasz produkt - akcentuje Paweł Czembrowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • konsument 16-04-2012, 11:04:
no bo jak czytam skład to i tak mi to nic nie daje. Widzieliście zupki w proszku z hasłem "bez konserwantów" - jasne, jak się tylko pokombinuje ze składem chemicznym to się ominie definicje "konserwantu". Tak samo z pasztetami i wszystkim innym: do jakiej wartości procentowej w składzie można czegoś nie wpisywać na etykietę?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 746) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH