Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polscy konsumenci są tradycjonalistami

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 11-05-2015, 13:51
Polscy konsumenci są tradycjonalistami

Polscy konsumenci są tradycjonalistami, do tego obecny trend pro-naturalizmu sprawia, że osłonki naturalne są ciągle wiodące w przemyśle mięsnym. Nikt nie wyobraża sobie zastąpienia w 100 proc. jelit naturalnych choćby przez ograniczenia technologiczne i walory konsumpcyjne – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Łukasz Szewczykowski, Product Manager Gzella Poland.

Zastrzega jednak, iż są pewne wyjątki. - Zakłady Mięsne Gzella są pierwszym zakładem i chyba jedynym, który odważył się wprowadzić na rynek Polską Surową w osłonce sztucznej, bezbarwnej. Spowodowane to było dotarciem do tych klientów, którzy odrzucali wyrób ze względu na przylegający farsz do jelita i jego gruzalność. Dlatego prócz tradycyjnej Polskiej Surowej w jelicie naturalnym mamy w ofercie Polską Surową w osłonce sztucznej w pełni obieralną – mówi Łukasz Szewczykowski.

Odnośnie osłonek naturalnych powszechnie stosowane są jelita wieprzowe i baranie. Wieprzowe cienkie stosowane najczęściej w kalibrach 26/28 oraz 28/30. Baranie w kalibrach 16/18, 18-20 oraz 20/22. Kabanosy, kiełbaski przekąskowe.

Kolageny jadalne – zastępowalne do niedawna drogimi jelitami baranimi, głównie w małych kalibrach poprzez zastosowanie w produkcji kabanosów. Spadki cen jelit baranich oraz pojawienie się nowoczesnej technologii w postaci alginianów powoduje, że producenci kolagenów z każdym miesiącem tracą znaczną część rynku.

Jak mówi Product Manager Gzella Poland, pojawienie się technologii z zastosowaniem alginianów i linii nadziewających w pewien sposób zrewolucjonizowało rynek cienkiego kabanosa w Polsce. Jest to niewątpliwie alternatywa dla jelita naturalnego. Póki co istnieją jednak graniczenia co do kalibru czy długości użycia w wyrobach osłonki alginianowej . Zachęcam do lektury branżowej w tym temacie. Uważam, że jest to pewien kierunek rozwoju osłonek na rynkach światowych i niewykluczone, że cel w postaci kiełbasy parówkowej w alginianie zostanie osiągnięty.

Osłonki barierowe są bardzo popularne w Polsce. Są trwałe, odporne mechanicznie, pozwalają na transport produktu bez jego dodatkowego pakowania. Bloki tostowe, mielonkowe, wyroby podrobowe i studzieniny. Z pewnością do najczęściej wykorzystywanych osłonek należy zaliczyć także osłonki białkowe. W Polsce raczej niewyobrażalne zastosowanie innego typu osłonki do wyrobów typu Krakowska czy Żywiecka – mówi Łukasz Szewczykowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH