Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Polscy naukowcy opracowali baton energetyczny z dodatkiem karpia

Zespół pod kierownictwem dr inż. Joanny Tkaczewskiej z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie po wielu badaniach naukowych opracował przekąskę z dodatkiem mięsa karpia. Jak może ona pomóc sportowcom?

Polscy naukowcy opracowali baton energetyczny z dodatkiem karpia
fot. mat. pras.

Zespół pod kierownictwem dr inż. Joanny Tkaczewskiej z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie po wielu badaniach naukowych opracował przekąskę z dodatkiem mięsa karpia.

– Dzięki wysokiej wartości odżywczej i zawartości składników biologicznie aktywnych  (m.in. BCAA, witaminy antyoksydacyjne i kwasy omega-3) to idealne rozwiązanie dla osób uprawiających sport wyczynowo oraz podejmujących aktywność fizyczną regularnie – wyjaśnia dr inż. Tkaczewska.

Projekt przynosi obiecujące wyniki, niewykluczone więc, że przekąska będzie stosowana przez reprezentantów Polski na zbliżających się igrzyskach olimpijskich.

Uprawianie sportu na najwyższym światowym poziomie równoznaczne jest ze wzmożonym zapotrzebowaniem organizmu na energię, składniki odżywcze oraz regulujące. Nieodzownym elementem jest prawidłowa dieta dostosowana do treningów, okresów regeneracji, a także przemyślane żywienie około wysiłkowe. Ponadto sportowcy narażeni są na stres oksydacyjny. Powstaje on na skutek zaburzeń równowagi między produkcją wolnych rodników tlenowych a zdolnością komórki do ich eliminacji. Każdego dnia w wyniku procesów przemiany materii, wysiłku fizycznego oraz wskutek oddziaływania szkodliwych czynników zewnętrznych w organizmie powstają reaktywne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Aby pomóc organizmowi je zneutralizować podjęto próbę stworzenia przekąski z karpia o charakterze prozdrowotnym (tzw. snack food).

– Z uwagi na fakt, że mięso karpia jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wapnia, aminokwasów rozgałęzionych i antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów stało się jasne, że to może być element wsparcia dla ludzi aktywnych – tłumaczy dr inż. Tkaczewska.

Zaprojektowany produkt spożywczy skierowany jest do sportowców wyczynowych oraz osób regularnie uprawiających sport, niebędących członkami klubów sportowych, ale przywiązujących dużą wagę do aspektów związanych ze zdrowym trybem życia. Warto podkreślić, że ze względu na wysoką wartość odżywczą, proporcje składników odżywczych zgodne z rekomendacjami i fakt, że jest on naturalny, nie ma konieczności tworzenia ograniczeń wiekowych.

więcej informacji:

karpie RSS ALERT    /    karp RSS ALERT    /    ryby 2019 RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    przekąski RSS ALERT    /    Joanna Tkaczewska RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Stanisław Jarzyna 2019-11-26 09:39:04
    To tylko kwestia dobrego zmielenia

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.234.214.179
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.