REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polscy przetwórcy skazani na zagraniczne mięso?

  • Autor: wyborcza.biz
  • Data: 12-11-2014, 19:21
Polscy przetwórcy skazani na zagraniczne mięso?
(fot. Fotolia)

Krajowe zakłady mięsne przyznają, że korzystają z zagranicznego mięsa. Polscy dostawcy są w stanie zaspokoić tylko połowę zapotrzebowania na mięso wysokiej jakości - czytamy w serwisie wyborcza.biz.

REKLAMA

Kupując wędlinę na wagę, konsument rzadko zastanawia się, skąd pochodzi mięso i jaki jest jego skład. Widząc polskie marki na etykietach, kupujący często zakłada, że mięso jest polskie. Nic bardziej mylnego. Takie firmy jak ZM Olewnik czy ZM Henryk Kania korzystają z importowanego surowca. I nie są wyjątkiem - robi tak większość producentów. Zarówno polskie koncerny, jak i te w zagranicznych rękach - jak np. Sokołów.

A wszystko przez brak wystarczającej ilości mięsa wysokiej jakości. - Warto zaznaczyć, że zarówno cena, jak i jakość surowca polskiego i europejskiego są do siebie zbliżone - mówi Grzegorz Minczanowski, prezes ZM Henryk Kania. I dodaje: - Wszystkie najważniejsze firmy przetwórcze w Unii Europejskiej, jak również największe zakłady w Polsce, zamawiają surowiec do produkcji u wyspecjalizowanych i zaufanych producentów, gwarantujących najwyższą jakość mięsa. Takich jest kilka w Unii Europejskiej: Dania, Hiszpania, Niemcy, Francja. Dwa kluczowe funkcjonują też w Polsce: PKM Duda i Pini Polonia - informuje wyborcza.biz.

Największe w Polsce zakłady przetwórstwa mięsnego korzystają z usług wszystkich kluczowych europejskich dostawców mięsa. - Zapotrzebowanie na wysokiej jakości surowiec polscy dostawcy są w stanie zaspokoić w około 50 proc. Dlatego w takich proporcjach kształtuje się użycie mięsa polskiego i pochodzącego z Europy Zachodniej w zakładach przetwórstwa mięsnego w Polsce, także u nas - dodaje Minczanowski.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA
DUDPolski Koncern Mięsny Duda SA

KOMENTARZE: (10)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • eib 18-06-2015, 23:04:
to do cholery czemu gadają że ruskie wstrzymują import i chłopy nie mają gdzie sprzedać świń , ceny niskie itd
  • HODOWCA 14-11-2014, 23:47:
DO TT - Robisz sobie jaja ! Co Ty myślisz - gdzie jadą te kabanki co pośrednicy od drobnych rolników kupują ? Własnie do tych wymienionych w artykule zakładów. Prawie co dziennie patrzę jak na STARKACH przywożą po 15-20 sztuk i ładują to na duże transporty i na ubojnię gdzie jest ten "super" towar.
Mam jeszcze pytani - wg. Ciebie duże stado to min ile sztuk jest ?
  • knrx 14-11-2014, 09:29:
Polska kiedys bedzie mięsną potęgą,tylko ze fermy będą duńskie a ubojnie włoskie.Polacy sie nigdy ze soba nie dogadaja.

Zobacz wszystkie komentarze (10)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 986) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH