Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polscy przetwórcy skazani na zagraniczne mięso?

  • Autor: wyborcza.biz
  • Data: 12-11-2014, 19:21
Polscy przetwórcy skazani na zagraniczne mięso?
(fot. Fotolia)

Krajowe zakłady mięsne przyznają, że korzystają z zagranicznego mięsa. Polscy dostawcy są w stanie zaspokoić tylko połowę zapotrzebowania na mięso wysokiej jakości - czytamy w serwisie wyborcza.biz.

Kupując wędlinę na wagę, konsument rzadko zastanawia się, skąd pochodzi mięso i jaki jest jego skład. Widząc polskie marki na etykietach, kupujący często zakłada, że mięso jest polskie. Nic bardziej mylnego. Takie firmy jak ZM Olewnik czy ZM Henryk Kania korzystają z importowanego surowca. I nie są wyjątkiem - robi tak większość producentów. Zarówno polskie koncerny, jak i te w zagranicznych rękach - jak np. Sokołów.

A wszystko przez brak wystarczającej ilości mięsa wysokiej jakości. - Warto zaznaczyć, że zarówno cena, jak i jakość surowca polskiego i europejskiego są do siebie zbliżone - mówi Grzegorz Minczanowski, prezes ZM Henryk Kania. I dodaje: - Wszystkie najważniejsze firmy przetwórcze w Unii Europejskiej, jak również największe zakłady w Polsce, zamawiają surowiec do produkcji u wyspecjalizowanych i zaufanych producentów, gwarantujących najwyższą jakość mięsa. Takich jest kilka w Unii Europejskiej: Dania, Hiszpania, Niemcy, Francja. Dwa kluczowe funkcjonują też w Polsce: PKM Duda i Pini Polonia - informuje wyborcza.biz.

Największe w Polsce zakłady przetwórstwa mięsnego korzystają z usług wszystkich kluczowych europejskich dostawców mięsa. - Zapotrzebowanie na wysokiej jakości surowiec polscy dostawcy są w stanie zaspokoić w około 50 proc. Dlatego w takich proporcjach kształtuje się użycie mięsa polskiego i pochodzącego z Europy Zachodniej w zakładach przetwórstwa mięsnego w Polsce, także u nas - dodaje Minczanowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

KANKANIA
DUDPolski Koncern Mięsny Duda SA

KOMENTARZE: (10)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • eib 18-06-2015, 23:04:
to do cholery czemu gadają że ruskie wstrzymują import i chłopy nie mają gdzie sprzedać świń , ceny niskie itd
  • HODOWCA 14-11-2014, 23:47:
DO TT - Robisz sobie jaja ! Co Ty myślisz - gdzie jadą te kabanki co pośrednicy od drobnych rolników kupują ? Własnie do tych wymienionych w artykule zakładów. Prawie co dziennie patrzę jak na STARKACH przywożą po 15-20 sztuk i ładują to na duże transporty i na ubojnię gdzie jest ten "super" towar.
Mam jeszcze pytani - wg. Ciebie duże stado to min ile sztuk jest ?
  • knrx 14-11-2014, 09:29:
Polska kiedys bedzie mięsną potęgą,tylko ze fermy będą duńskie a ubojnie włoskie.Polacy sie nigdy ze soba nie dogadaja.

Zobacz wszystkie komentarze (10)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 087) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH