Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska bez GMO byłaby krajem bez przemysłu mięsnego?

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-04-2009, 12:45
Polska bez GMO byłaby krajem bez przemysłu mięsnego?

Skoro UE dopuszcza soję GMO do produkcji pasz, to również polski przemysł mięsny powinien mieć takie możliwości - mówi serwisowi Portalspozywczy.pl Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Zdaniem prezesa, dla przemysłu drobiarskiego, oraz wieprzowego zakaz stosowania zarówno pasz GMO jak i mączek mięsno kostnych oznaczałby znaczny wzrost kosztów na mocno już konkurencyjnym rynku. Powodowałoby to problemy z utrzymaniem konkurencyjności. - Powinny być wspierane dobrowolne systemy produkcji żywności wolnej od GMO i taka możliwość prawna istnieje. Niech konsument sam zdecyduje czy chce żywności bez GMO - podkreśla Jerzy Wierzbicki.

W ocenie Łukasza Andraszaka, wiceprezesa Zakładów Mięsnych Salus, większość żywności na świecie jest modyfikowana genetycznie. Żywności niemodyfikowanej jest bardzo mało. - Zakaz stosowania GMO w Polsce spowodowałby podwyżkę cen żywności o kilka, lub nawet kilkanaście procent - ostrzega Andraszak. - Jeśli zaś chodzi o branżę mięsną, zakaz stosowania roślin modyfikowanych genetycznie podniesie cenę paszy dla zwierząt a tym samym cenę żywca i w następstwie wyrobu gotowego. Czy w dobie kryzysu stać nas na to? - pyta.

Zdaniem wiceprezesa ZM Salus warto pamiętać, że naukowcy wciąż sprzeczają się, co do szkodliwości stosowania GMO. - Osobiście uważam, że żywność modyfikowana genetycznie nie jest szkodliwa - mówi Łukasz Andraszak.

Krzysztof Terlikowski, prezes Sedaru uważa, że wprowadzenie zakazu stosowania pasz wyprodukowanych z udziałem soi modyfikowanej genetycznie, doprowadziłoby do radykalnych podwyżek mięsa. Zarówno białego, jak i czerwonego. - Temat GMO jest przez niektóre środowiska przejaskrawiany. Rośliny GMO od wielu lat są uprawiane i nie wykryto żadnych negatywnych skutków ich stosowania - zaznacza Terlikowski. - Stosowanie roślin GMO może za to ograniczać stosowanie pestycydów - dodaje.

Na rynku praktycznie nie ma pasz nie zawierających GMO. - Podobno na Ukrainie są produkowane niewielkie ilości pasz ekologicznych, ale nie są one eksportowane - zauważa prezes Sedaru. - W prowadzonych przeze mnie zakładach wprowadziliśmy produkt pod nazwą "Kurczak Zagrodowy", oparty na hodowanych ekologicznie kurczakach. Sprawdzamy czy jest zainteresowanie tego typu produktami. Jednak ostateczną ocenę będzie można wydać dopiero po upływie dłuższego okresu - podsumowuje.

Konsument szukający wędlin nie zawierających GMO może sięgnąć również po wyroby produkowane przez Mispol. - Nasze produkty nie zawierają żadnych składników modyfikowanych genetycznie - zapewnia Piotr Banaszewski, członek zarządu Mispolu. - GMO jak kiedyś dodatki typu "E" odstrasza klientów. Nasza strategia marketingowa jest oparta na podkreślaniu faktu, że wyroby Mispolu są wolne od GMO. Od naszych dostawców wymagamy certyfikatów. Zawsze sprawdzamy czy komponenty dostarczane do zakładów spełniają odpowiednie normy - dodaje.

8 kwietnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Sprzeciwu wobec GMO.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (22)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • LKW WALTER 11-09-2009, 18:50:
Marko Walichnowy ogłosiło 1 września 2009r upadłość
  • Witek 16-04-2009, 17:54:
Za sarkazm przepraszam nie atki był mój zamiar. Ale twoja teza jest trochę naciagana. Ja piszę o wedlinach i kiełbasach. A je mozna zastapić tańszymi sałatkami, rybami czy nabiałem. Czyli z godnie z Twoją tezą są to subtytuty które zastepują wedliny a jednak wedliny drożeja w zastraszajacym tempie. A co do samochodów jak mieszkasz na wsi lub małym miasteczku to też musisz dojechać do pracy i tutaj nie ma substytutu samochodu, no chyba że rower lub koniem.
  • Wac 16-04-2009, 12:42:
No i tutaj utnę dyskusję bo sarkastyczna odpowiedź jest chybiona - na żywności można podnosić ceny ponieważ MUSISZ ją kupować. Bez niej nie przeżyjesz i jedyne co możesz zrobić to kupić tańszy substytut (np. markę własną sieci handlowej, produkowaną nieraz przez właściciela marki brandowej z której właśnie rezygnujemy). Ale i owe substytuty drożeją i nic z tym konsument nie zrobi. Natomiast jeśli pójdzie w górę cena samochodów to kupisz mniejszy bo tańszy, a jeśli i ten podrożeje to przeskoczysz na komunikację masową lub zainwestujesz w skuterek. Tak ciężko to zrozumieć? Na auta są substytuty, na żywność (w tym także mięsa i wędliny) już nie bardzo bo możesz co najwyżej zastąpić jedną kategorię inną ale w końcowym rozrachunku jeść musisz. I tutaj pojawia się różnica - producenci wędlin i mięsa mogą sobie pozwolić na podwyżkę, przemysł motoryzacyjny nie. A ropa do ceny aut ma się nijak bo aut nie wykonujesz nawet w 10% z ropy - spalasz ją ale to są już koszty utrzymania, a nie produkcji!

Zobacz wszystkie komentarze (22)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH