REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska branża drobiarska – 25 lat dynamicznego rozwoju

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-11-2016, 12:43
Polska branża drobiarska – 25 lat dynamicznego rozwoju
Fot. Materiały prasowe

W czwartek 27 października br. w Toruniu zakończyła się konferencja pt. „Polski sektor drobiarski w odpowiedzi na wyzwania współczesnego rynku”. Wydarzenie było trzecią odsłoną cyklu obchodów związanych z Rokiem 25-lecia Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej. Podczas dwudniowego seminarium miało miejsce szereg prezentacji oraz paneli dyskusyjnych, a przedstawiciele branży, instytucji państwowych i naukowych oraz samorządu lokalnego podsumowali rolę Polski jako lidera w produkcji mięsa drobiowego na tle Europy oraz całego świata.

REKLAMA

Podczas konferencji zorganizowanej z okazji jubileuszu powołania Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej omówiono czynniki warunkujące kondycję branży, trendy w rozwoju oferty polskiego drobiarstwa w obszarze zarówno rynku krajowego, jak i zagranicznego, w tym w szczególności Azji i Afryki. Wśród zagadnień, które zostały poruszone w czasie licznych seminariów oraz paneli dyskusyjnych były m.in. kwestie dotyczące perspektyw branży, roli Polski na tle Europy i świata w kontekście nowych kierunków eksportowych, a także trendy konsumpcyjne i nowoczesne rozwiązania technologiczne w zakresie produktów drobiarskich. Dużo mówiło się o roli marki i perspektywach ewolucji rynku w kierunku segmentacji oraz brandingu mięsa drobiowego.

- Zadaniem Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej jest m.in. stymulowanie rozwoju polskiego sektora drobiarskiego i integracja producentów na rzecz wspólnego celu w postaci silnej pozycji w kraju oraz na arenie międzynarodowej. Konferencja podsumowująca obchody jubileuszu, związanego z 25-leciem naszej działalności, była doskonałą okazją do dyskusji na temat przyszłości i wyzwań, przed jakimi stoi nasza branża. Możemy śmiało powiedzieć, że pod względem produkcji drobiu, obok dużej podaży krajowej oraz bardzo dobrej koniunktury w Europie i na świecie, naszą mocną stroną jest przede wszystkim wysoka jakość. Polscy producenci od lat są powszechnie cenieni za swoją fachowość, stałe udoskonalanie wiedzy na temat chowu drobiu, a także najnowocześniejsze zaplecze technologiczne. Budowane w ten sposób zaufanie, kompetencja i autorytet sprawiają, że rodzime mięso drobiowe cieszy się popularnością nie tylko wśród konsumentów z państw UE, ale m.in. takich krajów, jak RPA, Chiny czy Wietnam – podsumowuje Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

Wysoką jakość oferty polskiego drobiu na rynku krajowym potwierdzają m.in. dane TNS Polska, według których wśród jego głównych zalet konsumenci najczęściej wskazują na przystępną cenę, a także walory smakowe i odżywcze. Dla zdecydowanej większości z nich ważne jest także bezpieczeństwo i pochodzenie – aż 9 na 10 kupujących wybiera produkty drobiowe pochodzące od polskich producentów.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (32 798) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 215)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH