Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Polska chce znieść zakaz mączki zwierzęcej w paszach dla świń i drobiu

Polska jest za zniesieniem obowiązującego od 2003 r. unijnego zakazu stosowania mączki mięsno-kostnej w paszach dla świń i drobiu, wprowadzonego w reakcji na epidemię choroby wściekłych krów. Polski wniosek trafi w poniedziałek pod obrady ministrów rolnictwa "27".

Polska chce znieść zakaz mączki zwierzęcej w paszach dla świń i drobiu
fot. bratpol.pl

W rządowym stanowisku przygotowanym na posiedzenie rady ministrów rolnictwa UE Polska tłumaczy, że Komisja Europejska i tak w zeszłym roku zaproponowała "możliwość rozważenia" odejścia od zakazu dodawania do pasz białka zwierzęcego do roku 2015.

"Polska uważa, że powinno to nastąpić szybciej i wnioskuje o przyspieszenie prac technicznych i legislacyjnych w tym celu" - powiedział w piątek polski dyplomata.

Obecnie obowiązujące w UE przepisy są surowe: od 1999 r. obowiązuje zakaz stosowania mączki mięsno-kostnej w paszach dla bydła. W 2003 r. został rozszerzony także na pasze dla innych zwierząt hodowlanych (poza mięsożernymi zwierzętami futerkowymi). W ten sposób UE zareagowała na masowe przypadki choroby wściekłych krów (czyli encefalopatii gąbczastej BSE), które były wywołane użyciem pasz skażonych chorobonośnymi prionami: zwierzęta karmiono paszami wyprodukowanymi z innych, chorych zwierząt.

Z tym, że - argumentuje Polska - BSE dotyczy wyłącznie przeżuwaczy: bydła i owiec. "Dotychczas nie stwierdzono żadnych przypadków encefalopatii gąbczastej u drobiu i świń" - głosi dokument. Dlatego - zdaniem polskiego rządu - złagodzenie zakazu nie zagraża zdrowiu i życiu zwierząt ani ludzi. Polska uważa, że należy ponownie zezwolić na stosowanie mączki mięsno-kostnej w paszach dla innych zwierząt niż przeżuwacze, z zastrzeżeniem, by nie dochodziło do przypadków kanibalizmu: mączka wyprodukowana np. ze świń mogłaby być używana tylko w hodowli innych gatunków, czyli drobiu albo ryb.

To - jak przyznaje Polska - będzie wymagało "wzmocnienia nadzoru paszowego i odpowiednich analiz kontrolnych nad zakładami wytwarzającymi mączki i nad wytwórniami mieszanek paszowych". Trzeba będzie badać pochodzenie białek zwierzęcych w gotowych mieszankach.

Zniesienie zakazu ma wzmocnić konkurencyjność unijnego rolnictwa i być odpowiedzią na rosnące ceny pasz. Pasze dla zwierząt muszą zawierać odpowiednią ilość białka, które teraz zapewnia się dzięki dodawaniu coraz droższej soi. Tę jednak trzeba kupować za granicą: rocznie UE importuje 34 mln ton soi i śruty sojowej, w tym Polska - ok. 2 mln ton. Ponadto Polska przedstawia wyniki badań, że w 95 proc. importowana soja jest genetycznie modyfikowana.

więcej informacji:

mączki mięsno-kostne RSS ALERT    /    bydło RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    BSE RSS ALERT    /    choroba Creutzfelda-Jakoba RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • PRZERAŻAJĄCE?? MAŁO POWIEDZIANE 2011-02-18 21:35:52
    Ciekawi mnie to, kto jest za tym zniesieniem zakazu i chce tak na tym zarobić. Niedługo będziemy mieli to samo co na Zachodzie i na Dalekim Wschodzie. Zwierzęta karmione hormonami i mączkami kostnymi z dodatkiem mączki z chorych zwierząt. i Wy chcecie to jeść???? Ludzie opanujcie się!!! Jakiś \"dyplomata\" którego stać żeby kupić lepsze jakościowo mięso będzie nam mówił co mamy jeść?? Żałosne. Mam nadzieję że ten wniosek nie przejdzie. Zachód stać żeby zapłacić nam za lepsze mięso.Jeśli będziemy mieli to samo co oni to wtedy spadnie popyt na polskie mięso.
  • hodowca 2011-02-18 22:01:12
    zeby mieso bylo tanie to musi do tego dojsc inaczej my producenci niewytrzymamy konkurencji poniewaz juz dawno jedziemy na straconej pozycji
  • kubasiewicz krzysztof chłop 2011-02-19 08:58:57
    zakaz stosowania w żywieniu mączki w/w/ nie jest uzasadniony naukowo poniewąż świnia lub kura żyje najdłużej około pół roku a póżniej idzie na rzeż.BSE występuje u krów około 2 letnich,zresztą tak wyglada kontrola weterynaryjna BSE w Unii Europejskiej.Po prostu u 6 miesiecznych tuczników nie występuje jeszcze BSE dlatego stosowanie mączki u świn jest naukowo uzasadnione w przeciwienstwie do krów.
  • ryt 2011-02-19 22:38:57
    PRZERAZAJĄCY jest zasób wiedzy, i zgadzam się to MAŁO POWIEDZIANE. Myślę, że niekiedy lepiej nie komentowac.
  • T 2011-02-21 01:16:08
    Wole jeść polskiego kurczaka skarmionego mączką niż amerykańskiego w którym jest wszystko łącznie z hormonami a na końcu myją go w chlorze (ACE). Mączka to nic złego, co jest naukowo udowodnione.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.242.25.198
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.