REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska jagnięcina jedna z najlepszych na świecie

  • Autor: next.gazeta.pl
  • Data: 24-03-2016, 18:56
Polska jagnięcina jedna z najlepszych na świecie
Od 1985 roku miłośnikami podhalańskiej jagnięciny są Włosi. fot. Shutterstock

Polska jest liczącym się w Europie eksporterem wysokojakościowej jagnięciny, jednak przez Polaków ciągle mięso to uchodzi za rarytas – informuje gazeta.pl.

REKLAMA

Na Podhalu zakończył się tegoroczny przedświąteczny skup jagniąt. Od 1985 roku miłośnikami podhalańskiej jagnięciny są Włosi. W tym roku do Włoch pojedzie 12,5 tys. tych zwierząt o łącznej wadze 182 tony. Z ich sprzedaży hodowcy uzyskali 1,85 mln zł.

Jagnięcina popularna jest także w Anglii, Irlandii, Francji, Hiszpanii, Grecji, Afryce Północnej, Azji Środkowej czy Indiach.

Kiedyś mięso jagnięce często gościło na polskich stołach. Dziś, mimo, że polska jagnięcina uznawana jest za jedną z najlepszych, Polacy raczej nie znają jej smaku, ponieważ większość produkcji przeznaczona jest na eksport. Ostatnio mięso to wraca u nas do łask, choć nie sprzyja temu jego cena. Za kilogram karkówki jagnięcej bez kości w detalu trzeba zapłacić 80 zł, polędwiczek 140 zł, a kotlecików z kością 150 zł.

Czytaj więcej na next.gazeta.pl

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH