Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska jest liderem w produkcji drobiu

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 25-06-2015, 11:45
Polska jest liderem w produkcji drobiu
Polska jest liczącym się w Europie producentem drobiu

W 2014 r. produkcja polskiej branży drobiarskiej sięgnęła 2,1 mln ton, z czego 867 tys. ton trafiło na rynki zagraniczne. Głównie do krajów Unii Europejskiej, ale blisko 150 tys. ton mięsa drobiowego polscy producenci sprzedali poza wspólnotę: dwóch największych odbiorców to RPA oraz Benin – mówiono na konferencji, która dziś rozpoczęła się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wroclawiu.

W Europie nasz drób trafia m.in. do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Czech, Francji i Włoch. W Europie jesteśmy liderem w produkcji drobiu, a w produkcji jaj zajmujemy 6. miejsce.

 Na konferencję zatytułowanej „Aktualne problemy w patologii drobiu ze szczególnym uwzględnieniem aspektów zootechniczno-weterynaryjnych w chowie kur mięsnych i indyków” Uniwersytet Przyrodniczy zaprosił najlepszych specjalistów z kraju i zagranicy. Goście z Holandii i Wielkiej Brytanii mówią m.in. o kontroli mikroklimatu w budynkach inwentarskich, wylęgu jako kluczowym momencie życia piskląt czy zakażeniach wynikających z błędów w zarządzaniu stadem rodzicielskim kur mięsnych. Omawiane też są metody diagnostyki serologicznej, badania nad reowirusami występującymi w polskiej populacji kur, nowe choroby występujące w stadach czy potencjał paszowy, jaki mają ekstrakty glonowe.

 Prof. Alina Wieliczko, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego i główna organizatorka konferencji podkreśla, że ważne jest by wyniki najnowszych badań, i doświadczenia wymieniać awiopatologów, weterynarzy, przedstawicieli służb zootechnicznych, firm paszowych i farmaceutycznych, trafiały jak najszerzej do hodowców. - Konferencja jest ważna nie tylko z powodów naukowych, ale te z racji znaczenia produkcji drobiarskiej dla polskiego eksportu. Według danych Komisji Europejskiej z 2014 roku i prognoz na 2015 rok, Polska jest liderem w produkcji drobiu w krajach Wspólnoty, wyprzedzając Francję i Wielką Brytanię. Sama produkcja jaj spożywczych w Europie wynosi 10,9 mld  ton, z czego na Polskę przypada ponad 6,5 mln ton, dając nam 6. miejsce w Europie - podkreśla prof. Wieliczko.

 – W tym roku mija 20 lat od ustanowienia specjalizacji podyplomowych lekarzy weterynarii, utworzenia tak bardzo potrzebnego dla naszego zawodu systemu kształcenia podyplomowego. Wśród szesnastu kierunków specjalizacyjnych obecna jest i nasza: „Choroby drobiu oraz ptaków ozdobnych”. Konferencja, której organizatorami są Zakład Chorób Ptaków, Zwierząt Egzotycznych, Futerkowych i Laboratoryjnych naszego Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i sekcja Fizjologii i Patologii Ptaków Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych doskonale wpisuje się w praktyczny wymiar kształcenia wysokiej klasy specjalistów, którzy znajdują zatrudnienie w tej ważnej dla polskiej gospodarki gałęzi produkcji rolnej – dodaje prof. Alina Wieliczko.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (17 714) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH