REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska jest liderem w produkcji drobiu

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 25-06-2015, 11:45
Polska jest liderem w produkcji drobiu
Polska jest liczącym się w Europie producentem drobiu

W 2014 r. produkcja polskiej branży drobiarskiej sięgnęła 2,1 mln ton, z czego 867 tys. ton trafiło na rynki zagraniczne. Głównie do krajów Unii Europejskiej, ale blisko 150 tys. ton mięsa drobiowego polscy producenci sprzedali poza wspólnotę: dwóch największych odbiorców to RPA oraz Benin – mówiono na konferencji, która dziś rozpoczęła się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wroclawiu.

REKLAMA

W Europie nasz drób trafia m.in. do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Czech, Francji i Włoch. W Europie jesteśmy liderem w produkcji drobiu, a w produkcji jaj zajmujemy 6. miejsce.

 Na konferencję zatytułowanej „Aktualne problemy w patologii drobiu ze szczególnym uwzględnieniem aspektów zootechniczno-weterynaryjnych w chowie kur mięsnych i indyków” Uniwersytet Przyrodniczy zaprosił najlepszych specjalistów z kraju i zagranicy. Goście z Holandii i Wielkiej Brytanii mówią m.in. o kontroli mikroklimatu w budynkach inwentarskich, wylęgu jako kluczowym momencie życia piskląt czy zakażeniach wynikających z błędów w zarządzaniu stadem rodzicielskim kur mięsnych. Omawiane też są metody diagnostyki serologicznej, badania nad reowirusami występującymi w polskiej populacji kur, nowe choroby występujące w stadach czy potencjał paszowy, jaki mają ekstrakty glonowe.

 Prof. Alina Wieliczko, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego i główna organizatorka konferencji podkreśla, że ważne jest by wyniki najnowszych badań, i doświadczenia wymieniać awiopatologów, weterynarzy, przedstawicieli służb zootechnicznych, firm paszowych i farmaceutycznych, trafiały jak najszerzej do hodowców. - Konferencja jest ważna nie tylko z powodów naukowych, ale te z racji znaczenia produkcji drobiarskiej dla polskiego eksportu. Według danych Komisji Europejskiej z 2014 roku i prognoz na 2015 rok, Polska jest liderem w produkcji drobiu w krajach Wspólnoty, wyprzedzając Francję i Wielką Brytanię. Sama produkcja jaj spożywczych w Europie wynosi 10,9 mld  ton, z czego na Polskę przypada ponad 6,5 mln ton, dając nam 6. miejsce w Europie - podkreśla prof. Wieliczko.

 – W tym roku mija 20 lat od ustanowienia specjalizacji podyplomowych lekarzy weterynarii, utworzenia tak bardzo potrzebnego dla naszego zawodu systemu kształcenia podyplomowego. Wśród szesnastu kierunków specjalizacyjnych obecna jest i nasza: „Choroby drobiu oraz ptaków ozdobnych”. Konferencja, której organizatorami są Zakład Chorób Ptaków, Zwierząt Egzotycznych, Futerkowych i Laboratoryjnych naszego Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i sekcja Fizjologii i Patologii Ptaków Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych doskonale wpisuje się w praktyczny wymiar kształcenia wysokiej klasy specjalistów, którzy znajdują zatrudnienie w tej ważnej dla polskiej gospodarki gałęzi produkcji rolnej – dodaje prof. Alina Wieliczko.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH