Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska jest największym producentem gęsi w Europie

  • Autor: pr
  • Data: 09-11-2011, 09:34

Eksport gęsiny na rynek niemiecki sięga około 18-20 tysięcy ton rocznie, a polska gęś uchodzi tam za rarytas. W Polsce jeszcze dwa 3 lata temu spożywano zaledwie 700 ton gęsiny rocznie (17 gramów per capita). Dzisiaj spożycie wzrosło przynajmniej dwukrotnie, jednak przy 75 kg mięsa spożywanego przez przeciętnego Kowalskiego rocznie (głównie wieprzowina i kurczaki), spożycie gęsiny, to wciąż kropla w oceanie.

Już po raz trzeci Slow Food Polska oraz Instytut Zootechniki PZB-ZD Kołuda Wielka organizują w całym kraju akcję promocyjną pod hasłem: „GĘSINA NA ŚW. MARCINA". W sposób szczególny w dniu 11 listopada, w Narodowe Święto Niepodległości, organizatorzy akcji będą w najlepszych restauracjach w całej Polsce oraz w zwyczajnych domach, przypominać i promować najlepsze polskie tradycje hodowlane i kulinarne.

Zdaniem Jacka Szklarka, Prezesa Slow Food Polska oraz pomysłodawcy akcji „polska gęsina podobnie jak i cała wybitna gastronomia w rozumieniu slowfoodowym jest dobra, czysta i sprawiedliwa; unikatowa w skali świata pod względem smaku, polska autochtoniczna rasa, która respektuje naturalność chowu, sezonowość oraz wykorzystanie prostych, naturalnych pasz. Cały system hodowli jest również prospołeczny - zakłady drobiarskie kontraktują w małych i średnich gospodarstwach rolniczych odchowanie ustalonej liczby gęsi, które następnie są ubijane i wprowadzane na rynek. Jedyne obawy jakie pozostają, to prawie 100 % uzależnienie się od rynku niemieckiego, który już nie raz zagrał na nosie polskim hodowcom i przetwórcom gęsiny. Dlatego też producenci gęsiny w Polsce jak najszybciej powinni rozwinąć to, co wydaje się naturalnym wyborem - widoczną obecność na rynku krajowym".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • knur 10-11-2011, 13:59:
Geś nie jest polską potrawą narodową....gesi jak wiadomo uratowały Rzym swoim gęganiem...Polską pitrtawą narodową jest kotlet schabowy ze swini z kapustą i kartoflami....tylko że pogłowie swiń spadło w Polsce o 5 milionów sztuk w ciagu roku i jest najnizsze od 40 lat....a Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi nie umie sobie z tym poradzic...

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 969) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH