Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Polska: kluczowy rynek dla belgijskich eksporterów wieprzowiny

Belgijscy dostawcy trzymają rękę na pulsie. Chodzi tu głównie o zaspokajanie potrzeb klienta. To podstawa ich sukcesu, a także cel zróżnicowanej gamy produktów oferowanych przez Belgów.

Polska: kluczowy rynek dla belgijskich eksporterów wieprzowiny

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez VLAM
Data: 20-05-2019, 16:26

Belgijski Landrace jest znany z wysokiego zwrotu. Łączy wysoki procent chudego mięsa z wysoką masą tuszy. Belgijscy rolnicy dostarczają średnią świnię, której masa mięsna wynosi przeszło 60% a masa ubojowa przeszło 96 kg. Innymi słowy: wydajny rozbiór belgijskiej Landrace zapewnia większą ilość mięsa ze zwierzęcia.
 
Rzeźnie i ich personel starają się zaoferować klientom maksymalną wartoś dodaną. Dlatego też mają bardzo elastyczne podejście do wykańczania, krojenia i pakowania. Dostosowują się do wymagań klienta. Ogromną zaletą belgijskich firm jest to, że oferują one produkty niestandartowe. I często to właśnie odróżnia Belgów od konkurencji. Możliwości są prawie nieograniczone. Różnorodność firm i konkurencja między nimi prowadzi do wysokiego poziomu profesjonalizmu oraz pozwala na zachowanie indywidualnego charakteru każdej firmy.


Po raz kolejny większa sprzedaż do Polski
Eksport do Polski rósł skokowo, osiągając rekordową sprzedaż’ 216,848 ton w 2018r. – wzrost o 22.3% w porównaniu z rokiem 2017. Czyni to Polskę najważniejszym partnerem handlowym dla belgijskich dostawców mięsa. Na kolejnych miejscach plasują się Niemcy i Dania.

Eksport do Polski rósł gwałtownie przez ostatnie lata. Jeszcze w 2013r. było to zaledwie 131,211 ton – 65% mniej niż w 2018r. W ostatnich miesiącach 2018r. Polska wyprzedziła Niemcy w ilości kupowanej wieprzowiny.

Połtusze wieprzowe to doskonały produkt eksportowy
Polska to głównie rynek dla półtusz wieprzowych. W 2018r. wyeksportowano do Polski 201,072 ton półtusz, co stanowi 93% całkowitej sprzedaży. Elementy wieprzowe stanowiły 6% sprzedaży, podroby 1%, a tłuszcz mniej niż 1%.

Eksport elementów i podrobów
Od 2013r do 2018r. eksport elementów spadał o około 7% rocznie, przy czym eksport podrobów notował w ciągu ostatnich 5 lat wzrost roczny na poziomie około 12%. Najpopularniejszymi elementami wieprzowymi sprzedawanymi do Polski pozostają schłodzona łopatka (45.5%), schłodzona szynka (34.1%) i elementy odkostnione (8.2%).

 

Dowiedz się więcej o Belgian Meat Office (VLAM)

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (1)

  • Adam 2019-09-16 09:49:21
    Czy polscy rolnicy nie są w stanie zabezpieczyć naszego zapotrzebowanie na mięso? Polskie rolnictwo się sypie, szaleje ASF a na Zachodzie wszystko gra! Jakość mięsa jest tragiczna, wszelkie normy przekroczone.... rozumiem, że nasze władze dbają o polski rynek i polskich producentów! Żałosne!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.92.92.168
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.