Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska mogłaby produkować nawet dwa razy więcej wieprzowiny niż obecnie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-03-2011, 08:55
Polska mogłaby produkować nawet dwa razy więcej wieprzowiny niż obecnie

Moim zdaniem w kraju moglibyśmy produkować co najmniej dwa razy więcej mięsa wieprzowego niż obecnie, bez szkody dla środowiska i jakości produkowanego mięsa - mówi w rozmowie z serwisem portalspozwyczy.pl Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

- Jakie prognozy może Pan zaproponować na ten rok?

- Początek roku był gorszy dla branży mięsnej niż w ubiegłych latach. Być może wynikało to częściowo z zamieszania wokół afery dioksynowej w Niemczech. Ceny surowców, zwłaszcza wieprzowiny spadły przy bardzo wysokich cenach pasz, natomiast koszty produkcji stale rosną. Mimo słabego początku roku, dopiero po pierwszym kwartale będzie można, z większym prawdopodobieństwem, ocenić jaki będzie rok 2011. Analizując branżę można już mówić, że coraz bardziej zaczyna się ona dzielić na trzy segmenty: uboju, przetwórstwa i daniach gotowych. Proces ten będzie postępował z każdym rokiem, ponieważ jedną z niewielu przewag konkurencyjnych, które nie zostały jeszcze w pełni wykorzystane to specjalizacja produkcji.

- Od czego będzie zależała koniunktura, bądź jej brak?

- Wszystko będzie zależeć od sytuacji na rynku europejskim oraz światowym. To przekłada się bezpośrednio na nasz rynek krajowy. Dzisiaj nawet ceny surowców mają bezpośrednie przełożenie z rynku europejskiego na Polskę. Jeśli tam ceny mięsa spadają, od razu tak samo dzieje się u nas. Handel mięsem między krajami Unii Europejskiej jest obecnie bardzo szybki. Na koniunkturę, zwłaszcza eksportową ogromny wpływ będą miały oczywiście kursy walut. Poza tym: nadal jesteśmy krajem, który w stosunku do innych krajów europejskich mających pogłowie trzody zbliżone do polskiego, produkuje najdroższą wieprzowinę. Widać to bardzo wyraźnie przy porównaniu Polski do trzech głównych eksporterów: Niemiec, Danii i Holandii. Jesteśmy niekonkurencyjni.

- Z czego to wynika?

- Na ten stan wpływa kilka czynników. Jednym z głównych jest brak konsolidacji w gospodarstwach rolnych i słaby rozwój grup producenckich. Ogólnie rzecz biorąc: duże rozdrobnienie produkcji. To powinno się zmienić. Analizując rynki europejskich producentów wieprzowiny, to moim zdaniem w kraju moglibyśmy produkować co najmniej dwa razy więcej wieprzowiny niż obecnie, bez szkody dla środowiska i jakości produkowanego mięsa. Możemy to osiągnąć wspierając rozwój gospodarstw towarowych.


Czytaj też: Prezes Polskiego Mięsa: Nie ma uzasadnienia dla podwyżki opłat weterynaryjnych

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ubojnia 10-03-2011, 12:34:
Jak zaczniemy więcej płacić to Europy nie podbijemy - nasze mięso będzie za drogie. To wy musicie zmniejszyć koszty produkcji!
  • jasiu 10-03-2011, 09:52:
nie ściągajcie świństwa z zagranicy i zacznijcie płacic rolnikom opłacalną cenę to znów będziemy potęgą i nasza wieprzowina podbije Europę małe i średnie gospodarstwa mogą podwoic produkcję bardzo szybko ale czy to się opłaci???????
  • rolnik 09-03-2011, 11:42:
Tak było! I jakoś żaden ZM od tego nie zbankrutował. Wystarczy uczciwie zapłacić rolnikom, to i świń będzie 20 mln. Żadna koncentracja produkcji nie jest potrzebna, tak samo jak i promocja mięsa.

KOMISJA CENOWA w składzie Związek Polskie Mięso, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polsus oraz Krajowa Rada Izb Rolniczych na posiedzeniu w dniu 24 lipca 2009 roku na podstawie informacji zebranych od 9 wiodących zakładów mięsnych informuje, że cena zakupu żywca wieprzowego według WBC, kl. E w ramach wieloletnich umów kontraktacyjnych z uwzględnieniem wszystkich premii w 30 tygodniu (20 - 26 lipca 2009 roku) wyniosła 6,66 zł/kg (od 6,90 zł/kg do 6,39 zł/kg).
Źródło (komunikat ciągle tam tkwi): www.polskie-mieso.pl

Zobacz wszystkie komentarze (4)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 661) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.