REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska mogłaby produkować nawet dwa razy więcej wieprzowiny niż obecnie

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-03-2011, 08:55
Polska mogłaby produkować nawet dwa razy więcej wieprzowiny niż obecnie

Moim zdaniem w kraju moglibyśmy produkować co najmniej dwa razy więcej mięsa wieprzowego niż obecnie, bez szkody dla środowiska i jakości produkowanego mięsa - mówi w rozmowie z serwisem portalspozwyczy.pl Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

REKLAMA

- Jakie prognozy może Pan zaproponować na ten rok?

- Początek roku był gorszy dla branży mięsnej niż w ubiegłych latach. Być może wynikało to częściowo z zamieszania wokół afery dioksynowej w Niemczech. Ceny surowców, zwłaszcza wieprzowiny spadły przy bardzo wysokich cenach pasz, natomiast koszty produkcji stale rosną. Mimo słabego początku roku, dopiero po pierwszym kwartale będzie można, z większym prawdopodobieństwem, ocenić jaki będzie rok 2011. Analizując branżę można już mówić, że coraz bardziej zaczyna się ona dzielić na trzy segmenty: uboju, przetwórstwa i daniach gotowych. Proces ten będzie postępował z każdym rokiem, ponieważ jedną z niewielu przewag konkurencyjnych, które nie zostały jeszcze w pełni wykorzystane to specjalizacja produkcji.

- Od czego będzie zależała koniunktura, bądź jej brak?

- Wszystko będzie zależeć od sytuacji na rynku europejskim oraz światowym. To przekłada się bezpośrednio na nasz rynek krajowy. Dzisiaj nawet ceny surowców mają bezpośrednie przełożenie z rynku europejskiego na Polskę. Jeśli tam ceny mięsa spadają, od razu tak samo dzieje się u nas. Handel mięsem między krajami Unii Europejskiej jest obecnie bardzo szybki. Na koniunkturę, zwłaszcza eksportową ogromny wpływ będą miały oczywiście kursy walut. Poza tym: nadal jesteśmy krajem, który w stosunku do innych krajów europejskich mających pogłowie trzody zbliżone do polskiego, produkuje najdroższą wieprzowinę. Widać to bardzo wyraźnie przy porównaniu Polski do trzech głównych eksporterów: Niemiec, Danii i Holandii. Jesteśmy niekonkurencyjni.

- Z czego to wynika?

- Na ten stan wpływa kilka czynników. Jednym z głównych jest brak konsolidacji w gospodarstwach rolnych i słaby rozwój grup producenckich. Ogólnie rzecz biorąc: duże rozdrobnienie produkcji. To powinno się zmienić. Analizując rynki europejskich producentów wieprzowiny, to moim zdaniem w kraju moglibyśmy produkować co najmniej dwa razy więcej wieprzowiny niż obecnie, bez szkody dla środowiska i jakości produkowanego mięsa. Możemy to osiągnąć wspierając rozwój gospodarstw towarowych.


Czytaj też: Prezes Polskiego Mięsa: Nie ma uzasadnienia dla podwyżki opłat weterynaryjnych

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • ubojnia 10-03-2011, 12:34:
Jak zaczniemy więcej płacić to Europy nie podbijemy - nasze mięso będzie za drogie. To wy musicie zmniejszyć koszty produkcji!
  • jasiu 10-03-2011, 09:52:
nie ściągajcie świństwa z zagranicy i zacznijcie płacic rolnikom opłacalną cenę to znów będziemy potęgą i nasza wieprzowina podbije Europę małe i średnie gospodarstwa mogą podwoic produkcję bardzo szybko ale czy to się opłaci???????
  • rolnik 09-03-2011, 11:42:
Tak było! I jakoś żaden ZM od tego nie zbankrutował. Wystarczy uczciwie zapłacić rolnikom, to i świń będzie 20 mln. Żadna koncentracja produkcji nie jest potrzebna, tak samo jak i promocja mięsa.

KOMISJA CENOWA w składzie Związek Polskie Mięso, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polsus oraz Krajowa Rada Izb Rolniczych na posiedzeniu w dniu 24 lipca 2009 roku na podstawie informacji zebranych od 9 wiodących zakładów mięsnych informuje, że cena zakupu żywca wieprzowego według WBC, kl. E w ramach wieloletnich umów kontraktacyjnych z uwzględnieniem wszystkich premii w 30 tygodniu (20 - 26 lipca 2009 roku) wyniosła 6,66 zł/kg (od 6,90 zł/kg do 6,39 zł/kg).
Źródło (komunikat ciągle tam tkwi): www.polskie-mieso.pl

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH