REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska na trzecim miejscu pod względem wzrostu eksportu wieprzowiny

  • Autor: Bank BGŻ
  • Data: 18-09-2012, 10:59
Polska na trzecim miejscu pod względem wzrostu eksportu wieprzowiny
W ujęciu ilościowym najbardziej swój eksport poza UE zwiększyły Niemcy, Hiszpania i Polska

Coraz wolniej rośnie eksport unijnej wieprzowiny. Jednak biorąc pod uwagę obniżającą się produkcję tego gatunku mięsa w UE, wyniki eksportu można uznać za korzystne - informuje Bank BGŻ.

REKLAMA

Jak wynika z analizy najnowszych danych Eurostatu eksport żywych zwierząt, mięsa i przetworów mięsnych w pierwszej połowie roku wyniósł 911 tys. t i był o 5 proc. wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, kiedy wynosił 865 tys. t. Największy wpływ na wzrost eksportu ogółem miał większy eksport mięsa odkostnionego zarówno chłodzonego, jak i mrożonego oraz mrożonych łopatek i chłodzonych półtusz.

Wśród krajów przeznaczania duży wzrost sprzedaży zanotowano w przypadku Chin (+182 proc.) oraz Ukrainy (+172 proc.) i Białorusi (+33 proc.). Jednak sprzedaż na niektóre ważne rynki była w pierwszym półroczu niższa niż rok temu. Tak było w przypadku Korei Pd. (-27 proc.), Hongkongu (-13 proc.) oraz Rosji (-11 proc.). Na słabych wynikach eksportu do Rosji zaważyła mniejsza ilość wysłanej trzody chlewnej żywej oraz nieco niższa ilość mięsa mrożonego, gdyż zarówno ilość mięsa chłodzonego, kiełbas i przetworów mięsnych była większa niż przed rokiem.

Jeśli chodzi o unijny eksport tłuszczu wieprzowego, słoniny i podrobów, to w pierwszym półroczu był praktycznie na takim samym poziomie jak w analogicznym okresie przed rokiem.

Wśród krajów UE, które wyróżniają się pod względem wzrostu eksportu w bieżącym roku, znajduje się również Polska. W ujęciu ilościowym najbardziej swój eksport poza UE zwiększyły Niemcy (+50 tys. t). Za nimi znajduje się Hiszpania (+30 tys. t) i tuż za nią Polska (+29 tys. t). Ta trójka krajów odpowiada za zdecydowaną większość wzrostu, szczególnie, że tak ważni eksporterzy jak Dania, Belgia i Holandia w bieżącym roku wyeksportowali w pierwszym półroczu mniej mięsa poza UE niż w tym samym czasie w ubiegłym roku.

Warty podkreślenia jest jednak fakt, że kraje UE-27 nadal zwiększają eksport produktów wieprzowych, nawet mimo obniżającej się produkcji. Jak wynika ze wstępnych danych Eurostatu, w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku uboje przemysłowe trzody chlewnej w krajach UE były o 0,5 proc. niższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Wyniosły one łącznie 11,045 mln t wobec 11,100 mln t przed rokiem. Oznacza to, że nie dość, że eksport zwiększył się o 65 tys. t, to jeszcze produkcja obniżyła się o 55 tys. t. W konsekwencji podaż mięsa unijnego na wewnętrzny rynek była o około 120 tys. t niższa niż przed rokiem (o około 1,2 proc.). Import do UE w tej kalkulacji nie ma większego znaczenia, gdyż po pierwsze jest bardzo niski w porównaniu z eksportem, a po drugie zmienił się w stosunku do poprzedniego roku w niewielkim stopniu.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH