REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska największym w Europie importerem śruty sojowej z USA

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 02-10-2009, 13:11
Polska największym w Europie importerem śruty sojowej z USA

W roku finansowym 2009 Polska sprowadziła 84.000 ton amerykańskiej śruty sojowej, co stanowi wzrost o 60 proc. w stosunku do roku poprzedniego.

REKLAMA

W minionym już właściwie roku marketingowym Polska była największym wśród 27 krajów członkowskich UE importerem amerykańskiej śruty sojowej. - Inne pasze nie wytrzymują porównania wartości i walorów żywieniowych z soją amerykańską - komentuje Eric Wenberg, Radca Rolny w Polsce z Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

KOMENTARZE: (5)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Obserwator 03-10-2009, 12:00:
Wiele analiz wskazuje. że mamy złą strukturę upraw. Monokulturę upraw zbożowych.Zaprzestaliśmy produkcji białkowych. Mówi się o zakazie importu soi GMO (co moim zdaniem jest utopią, Polska będzie musiała się wycofać). Nie jest realizowany natomiast program dla wzrostu produkcji alternatywnych źródeł białka. Nie znam wielkości reeksportu soi z Polski, ale to byłoby jedyne wytłumaczenie, pozycji lidera ;) w imporcie. PS Tez byłem na kilku takich konferencja gdzie udowadniano, że dla importu soi nie ma alternatywy i w moim przekonaniu nie ma w rozsądnym czasie, ale jeśli poważnie myśli się w tym kontekście o zakazie importu soi GMO to należy zbudować alternatywne źródła białka, lub skreślić drobiarzy i trzodę - już zacząć dopłacać im do wygaszania produkcji , lub wycofać się z prawnego zakazu obrotu soją GMO który bez zmiany prawa wszedłby.
  • L'Osservatore 03-10-2009, 09:54:
Nie wykluczałabym, że my ją kupujemy i sprzedajemy dalej. A co do badań, byłam na kilka takich konferencjach, gdzie debatowano o soi GM i alternatywnych źródłach białka. Wiesz na co wskazywano, jako na największy problem? Chodzi o ilości- tzn zwierzę, aby otrzymać równowartość białka z soi musiałoby zjeść jakieś ogromne ilości np poekstrakcyjnej śruty rzepakowej czy nasion strączkowych. No, i gdzieś to trzeba najpierw wyhodować- takiego areału upraw tych roślin- żeby zaspokoić cały popyt- póki co nie mamy. (Nie, nie pracuję dla Monsanto;-))))
  • Obserwator 02-10-2009, 23:24:
Nie znam odpowiedzi. Zastanawia mnie, że Polska mówi o uruchamianiu programów naukowych nt. pozyskania alternatywnych źródeł białka, ale tego nie robi. Pierwsze skojarzenie po przeczytaniu tytułu, to podejrzenie graniczące z pewnościa, że inni w UE 15 nie zapowiadają, nie opowiadają tylko to po prostu od dawna rozwijają produkcję alternatywnych dla soi źródeł białka. U nas będa za to, jesli będą, badania naukowe a nie wdrożenia na znaczącą skalę ;-)

Zobacz wszystkie komentarze (5)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 811) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH