Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Polska produkcja kurcząt rzeźnych bije europejskie rekordy

Nie zwalnia moda na zwiększanie produkcji mięsa kurcząt rzeźnych w Polsce. Produkcja piskląt brojlerów kurzych, która jest uznawana za najpopularniejszy drobiarski wskaźnik wyprzedzający informujący o przyszłych zdarzeniach na rynku znów pobiła rekord. W październiku krajowe zakłady wylęgowe dostarczyły odbiorcom niemal 122 miliony jednodniowych piskląt - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

Polska produkcja kurcząt rzeźnych bije europejskie rekordy
fot. shutterstock

- W tym roku rekord w produkcji piskląt pobiliśmy już po raz trzeci. Wcześniej miało to miejsce w kwietniu oraz w sierpniu – komentuje Katarzyna Gawrońska, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Zdaniem ekspertki potencjał ubojowy naszego kraju pozwalałby na wchłonięcie przez rynek jeszcze większej liczby kurcząt. Na przeszkodzie stoi jednak rosnący dużo wolniej niż polskie możliwości produkcyjne popyt zagraniczny. W tym kontekście dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przypomina, że ponad połowa mięsa kurcząt rzeźnych produkowanego w Polsce trafia na eksport, w tym osiem na dziesięć kilogramów do Unii Europejskiej.

Gawrońska uważa, że niewystarczający popyt i konkurencja cenowa na rynkach eksportowych powodują, że zmniejszają się marże producentów, co nie pozwala krajowej produkcji piskląt i żywca na szybkie doścignięcie potencjału jaki mają zakłady drobiarskie.

Od stycznia do końca września tego roku wyeksportowano z Polski 1 mln 072 tys. ton mięsa drobiowego, w tym ponad 894 tys. ton mięsa kurcząt rzeźnych o wartości 1 mld 406 mln euro.

Głównymi odbiorcami polskiego mięsa z brojlerów kurzych są Niemcy, Brytyjczycy oraz Holendrzy. Duże ilości polskiego drobiu trafiają także do Francji, do Czech i na Słowację.

- Ogromny eksport drobiu jest jednym z największych sukcesów polskiego rolnictwa oraz polskiego przemysłu spożywczego. Ten kij ma jednak dwa końce. Jeśli dla rosnącej produkcji drobiarskiej nie będziemy równie łatwo jak do tej pory znajdować zagranicznych nabywców to polski przemysł drobiarski może mieć kłopoty – uważa Katarzyna Gawrońska z KIPDiP.

Nasz kraj jest największym w Unii Europejskiej producentem mięsa kurcząt rzeźnych. Zgodnie z danymi Eurostatu po ośmiu miesiącach tego roku w Polsce wyprodukowano 1 mln 391 tys. ton mięsa brojlerów kurzych. Druga w tym rankingu Wielka Brytania ustępowała nam o ponad 240 tys. ton, a trzeci w zestawieniu Hiszpanie aż o 430 tys. ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

drób RSS ALERT    /    drób 2019 RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    produkcja drobiu RSS ALERT    /    Katarzyna Gawrońska RSS ALERT    /    KIPDiP RSS ALERT    /    eksport drobiu RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.210.23.15
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.