Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Polska ubojnia doceniona przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt

W piątek 13 maja b.r. Ubojnia Zwierząt Robert Rytel w Podgórzu k/Łomży otrzymała Dyplom Uznania Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt z siedzibą w Paryżu. Wyróżnienie przyznano zakładowi za przestrzeganie w nim wysokich standardów z zakresu bezpieczeństwa żywności, dobrostanu zwierząt i zastosowanie w procesie produkcji najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych.

Polska ubojnia doceniona przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt
prof. Kazimieras Lukauskas, Regionalny Przedstawiciel Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt na Europę. Fot. Materiały prasowe

W ten sposób został doceniony kierunek rozwoju firmy oraz efekt niedawno przeprowadzonej gruntownej modernizacji obiektu. Dyplom Uznania właścicielowi firmy Robertowi Rytlowi wręczył osobiście prof. Kazimieras Lukauskas Regionalny Przedstawiciel Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt na Europę. Jest to pierwsze tego typu wyróżnienie zakładu spożywczego w Polsce.

Profesor Kazimieras Lukauskas przez 22 lata był Głównym Lekarzem Weterynarii Litwy i wieloletnim praktykiem z zakresu bezpieczeństwa żywności. Zasłużył się wdrożeniem na Litwie procedur produkcji w branży mięsnej i mleczarskiej zgodnych z przepisami UE jeszcze przed wejściem Litwy do Unii.

Prof. Lukauskas szczególnie docenił zastosowany w firmie system informatyczny i rozwiązania pozwalające na szybką identyfikację dostarczanych do niej tuczników oraz powstających w procesie produkcji półtusz i elementów wieprzowych. Funkcjonujący w zakładzie system pozwala na szybką lokalizację poszczególnych półtusz w chłodniach oraz określenie miejsca wysyłki każdej sztuki.

- Naszą ( lekarzy weterynarii ) rolą jest służba ludziom nie polityka – podkreślał profesor Lukauskas. Wyrażał nadzieję na szybkie unormowanie stosunków handlowych Unii z Rosją.

- Mam nadzieję że wkrótce dojdzie do eksportu polskiej wieprzowiny do Rosji bo tamci konsumenci potrzebują więcej dobrej i tańszej żywności z zakładów takich jak Ubojnia Rytel - przyznał.

Profesorowi podobał się również magazyn żywca. Jak mówił, zakłady przetwórcze często bagatelizują dobrostan zwierząt. Przedstawiciel  Światowej Organizacji Zdrowia Zwierząt cieszył się że zakład odszedł od oszałamiania kleszczami elektrycznymi na korzyść automatycznego ogłuszania za pomocą C02.

W trakcie rozmowy z prof. Lukauskasem właściciel zakładu Robert Rytel pytał o światowe trendy w produkcji i obrocie wieprzowiną a profesor podkreślał rosnąca rolę lekarzy weterynarii w procesie hodowli zwierząt. Zwracał uwagę na konieczność ograniczenia do minimum stosowanie leków na rzecz poprawy warunków hodowli, jakości pasz i dobrostanu utrzymania zwierząt. Ubojnie i zakłady mięsne muszą natomiast wprowadzić jak najszybciej rozwiązania maksymalizujące higienę i pozwalające na zachowanie naturalnego unikalnego smaku i koloru wieprzowiny.

KOMENTARZE (2)

  • moic 2016-05-18 09:43:41
    ironiczna ta pochwała, świnie wiedzą o czym piszę
  • asm1243 2016-06-28 12:27:41
    Kierunek rozwoju firmy zostal doceniony, pytanie brzmi kiedy tak prezna i rozwojajaca sie firma zacznie doceniac swoich dostawcow (rolnikow) i zacznie placic w terminie. Uwaga na ta firme bo mozna sie pozadnie naciasc.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.203.28.212
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.