REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polska utrzyma pozycję trzeciego producenta jaj w UE

  • Autor: portalspozywczy.pl/KIPDiP
  • Data: 15-03-2017, 12:34
Polska utrzyma pozycję trzeciego producenta jaj w UE
fot. shutterstock

- Sektor reprodukcji w Polsce charakteryzuje się jednym z najwyższych poziomów produkcji jaj w Europie. Dane KE za 2016 r. potwierdzają, że Polska jest trzecim, po Wielkiej Brytanii i Francji, czołowym unijnym producentem i taką pozycję utrzyma w 2017 r. - informuje Katarzyna Gawrońska, główny specjalista Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

REKLAMA

Unia Europejska  jest, po Chinach,  jednym z czołowych globalnych producentów jaj kurzych. Według najnowszych przewidywań eksperckich Komisji Europejskiej, w 2017 r.  unijni producenci jaj zwiększą produkcję o 0,6 proc. do 108,7 mld sztuk. W 2016 r. produkcja jaj spożywczych w UE wzrosła o 1,2 proc. do 6 754 tys. ton (108 mld sztuk)

- Od 2013 r.  obserwowany jest w Europie systematyczny wzrost produkcji jaj, po jej spadku w latach 2011-2012, związanym z trudną sytuacją rynkową  właścicieli ferm drobiu, w związku z procesem dostosowywania się do nowych wymagań  dobrostanu utrzymywania kur nieśnych w klatkach wzbogaconych - mówi Gawrońska.

Ekspertka przypomina, że produkcja jaj w Europie nadal w ponad 50% opiera się na klatkowym systemie chowu kur nieśnych.

- Odnosząc się do pogłowia kur niosek w UE ogółem (382,9 mln), w systemie klatkowym utrzymywano 214,5 mln kur (56%), a pozostałe 44% kur w systemach alternatywnych: wolnowybiegowym (51,9 mln kur – 14%), ściółkowym (100,1 mln – 26%), produkcja ekologiczna (16,2 mln – 4%) - dodaje.

Każdy z krajów członkowskich posiada odmienne preferencje w zakresie systemu chowu w zależności od oczekiwań rynku. Chów wolnowybiegowy dominuje w Wielkiej Brytanii gdzie blisko połowa kur utrzymywana jest w tym systemie (system klatkowy – 42%). W Niemczech, we Francji i w Holandii  jego udział w systemach produkcji jaj stanowi odpowiednio: 18%, 18%, 15%. Holenderscy i niemieccy producenci jaj konsumpcyjnych prowadzą głównie produkcję w systemie ściółkowym (60% udział).

U pozostałych czołowych producentów  jaj w Europie dominuje  system klatkowy: Hiszpania (około 90%), Włochy (około 70%). W Polsce, wg danych GIW z 2016 r., udział tego systemu oscylował wokół 88%.  

90% unijnej produkcji jaj stanowią jaj spożywcze, pozostałe 10% to jaja wylęgowe. W 2016 r. w UE wyprodukowano o około 2% mniej jaj wylęgowych w skali roku, osiągając poziom 742 tys. ton (11,9 mld sztuk). W bieżącym roku należy się spodziewać niewielkiego wzrostu tej produkcji (+1,4% r/r).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH