Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Polska wieprzowina zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu niż amerykańska

Rozwój rolnictwa w Polsce, w tym staranna selekcja zwierząt, pozwoliły w ciągu dwóch ostatnich dekad zwiększyć mięsność tuszy z 43 proc. do 57 proc. oraz ograniczyć zawartość tłuszczu w boczku do 35 proc. - wynika z raportu przygotowanego przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.

Polska wieprzowina zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu niż amerykańska
fot. shutterstock

W potocznym mniemaniu mięso wieprzowe jest bogate w cholesterol, jednak wyniki badań laboratoryjnych pokazują, że w porównaniu z amerykańskimi normami ASDA, produkowane na terenie Polski żeberka zawierają 57%, boczek 41%, a łopatka, schab i szynka o około 1/3 mniej cholesterolu.

Jak wynika z raportu, w wieprzowinie jest też mniej cholesterolu niż w mięsie drobiowym (54 g/kg w porównaniu do 0,58-0,74 g/kg).

- Cieszę się że najnowsze badania odczarowują kwestię wartości odżywczej wieprzowiny, w tym
również boczku – komentuje Tomasz Przymencki dyrektor produkcji, ZMW Kaminiarz. – Boczek traktowany jako swoista przyprawa mięsna ma wiele zalet, które jego fani doskonale znają. Ma świetne właściwości smażeniowe, dodaje daniom wyjątkowego aromatu, a ze względu na swoją kaloryczność, zapewnia energię na cały dzień. Cieszymy się, że ten raport ujrzał światło dzienne – dodaje.

Badania pokazały także, że mięso wieprzowe ma również bardzo korzystny bilans kwasów omega-6 i omega-3 – poniżej 10:1. W przypadku mięsa drobiowego to 20:1.

- O tym, że wątroba oraz szpinak są bogate w żelazo wie większość z nas. Jednak tylko nieliczni zdają sobie sprawę, że z mięsa wchłania się od 20 do 50 procent żelaza, a z produktów pochodzenia roślinnego tylko 1-8%. Dodać należy także to, że w szpinaku żelaza jest zaledwie 3,57 mg/100 g, a na przykład w karkówce 6,25 mg/100 g  - czytamy w opracowaniu.

Raport „Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny. Jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów” został przygotowany pod kierunkiem dra inż. Tadeusza Blicharskiego, reprezentującego Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wieprzowina RSS ALERT    /    boczek RSS ALERT    /    Kaminiarz RSS ALERT    /    Tomasz Przymencki RSS ALERT    /    cholesterol RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Be honost 2017-04-19 11:43:08
    To compare with US meat is too easy to show results and we do not eat US pork here anyway....every other country will show these or even better results. Compare with the EU leaders please (DK, DE, Spain (and do not use Iberico please:-)), Holland & France. Can you show the same?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.229.89
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.