Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska wieprzowina zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu niż amerykańska

  • Autor: portalspozywczy/PR
  • Data: 07-04-2017, 16:08
Polska wieprzowina zawiera mniej tłuszczu i cholesterolu niż amerykańska
fot. shutterstock

Rozwój rolnictwa w Polsce, w tym staranna selekcja zwierząt, pozwoliły w ciągu dwóch ostatnich dekad zwiększyć mięsność tuszy z 43 proc. do 57 proc. oraz ograniczyć zawartość tłuszczu w boczku do 35 proc. - wynika z raportu przygotowanego przez Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.

W potocznym mniemaniu mięso wieprzowe jest bogate w cholesterol, jednak wyniki badań laboratoryjnych pokazują, że w porównaniu z amerykańskimi normami ASDA, produkowane na terenie Polski żeberka zawierają 57%, boczek 41%, a łopatka, schab i szynka o około 1/3 mniej cholesterolu.

Jak wynika z raportu, w wieprzowinie jest też mniej cholesterolu niż w mięsie drobiowym (54 g/kg w porównaniu do 0,58-0,74 g/kg).

- Cieszę się że najnowsze badania odczarowują kwestię wartości odżywczej wieprzowiny, w tym
również boczku – komentuje Tomasz Przymencki dyrektor produkcji, ZMW Kaminiarz. – Boczek traktowany jako swoista przyprawa mięsna ma wiele zalet, które jego fani doskonale znają. Ma świetne właściwości smażeniowe, dodaje daniom wyjątkowego aromatu, a ze względu na swoją kaloryczność, zapewnia energię na cały dzień. Cieszymy się, że ten raport ujrzał światło dzienne – dodaje.

Badania pokazały także, że mięso wieprzowe ma również bardzo korzystny bilans kwasów omega-6 i omega-3 – poniżej 10:1. W przypadku mięsa drobiowego to 20:1.

- O tym, że wątroba oraz szpinak są bogate w żelazo wie większość z nas. Jednak tylko nieliczni zdają sobie sprawę, że z mięsa wchłania się od 20 do 50 procent żelaza, a z produktów pochodzenia roślinnego tylko 1-8%. Dodać należy także to, że w szpinaku żelaza jest zaledwie 3,57 mg/100 g, a na przykład w karkówce 6,25 mg/100 g  - czytamy w opracowaniu.

Raport „Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny. Jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów” został przygotowany pod kierunkiem dra inż. Tadeusza Blicharskiego, reprezentującego Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk oraz Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Be honost 19-04-2017, 11:43:
To compare with US meat is too easy to show results and we do not eat US pork here anyway....every other country will show these or even better results. Compare with the EU leaders please (DK, DE, Spain (and do not use Iberico please:-)), Holland & France. Can you show the same?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 010) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 269)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH