Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 15-09-2014, 12:18
Polska wołowina pozostaje konkurencyjna cenowo
Polskie ceny wołowiny pozostają o ok. 20 proc. niższe od średnich cen w UE

Cena skupu bydła wołowego w pierwszych siedmiu miesiącach 2014 r. była niższa o 4,4 proc. niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Wynosiła ona średnio 6,04 zł za kilogram - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak tłumaczy Dorota Pasińska, ekspertka IERiGŻ, o spadku cen skupu żywca wołowego w lipcu 2014 r. do 5,89 zł za kilogram zadecydowała większa podaż. Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej w trzecim tygodniu sierpnia ceny zakupu bydła oraz krów ustabilizowały się, zaś ceny zakupu byków wzrosły o ok. 2 proc. Ceny te, podobnie jak w poprzednich okresach, były zróżnicowane regionalnie. W tym czasie ceny targowiskowe cieląt spadły o ok. 4 proc. do 10,78 euro za kilogram.

Pasińska zauważa, że polska wołowina nadal jest konkurencyjna cenowo. W trzecim tygodniu sierpnia średnia cena rynkowa tuszy młodego bydła męskiego w Polsce wzrosła do 300,69 euro za 100 kg, zaś w Unii Europejskiej do 369,97 euro za 100 kg. Ceny polskie były niższe o prawie 19 proc. niż średnio we wszystkich krajach UE łącznie.

Rosnąca dynamika skupu żywca wołowego utrzymywała się do maja 2014 r., a w czerwcu uległa wyhamowaniu. W lipcu 2014 r. skup żywca wołowego (bez cieląt) był większy niż przed miesiącem o 7,8 proc. (27,9 tys. ton w.ż.). W analizowanym okresie wytworzono 16,5 tys. ton mięsa wołowego w wadze poubojowej ciepłej w zakładach przemysłu zatrudniających 50 i więcej pracowników, tj. o ok. 1 proc. mniej niż przed miesiącem i ok. 2 proc. mniej, niż w analogicznym miesiącu roku poprzedniego. Skup żywca wołowego (bez cieląt) w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2014 r. utrzymał się na podobnym poziomie jak przed rokiem i wynosił 185,4 tys. ton, w tym okresie wytworzono 111 tys. ton mięsa wołowego w wadze poubojowej ciepłej w zakładach zatrudniających 50 i więcej pracowników, tj. o ok. 1 proc. więcej, niż przed rokiem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Marcin 17-09-2014, 10:15:
jak widac na www.herefordwarmia.pl jakosc i cena rosnie a nie maleje
  • WRONA 16-09-2014, 10:51:
POLSKI ROLNIK SPRZEDAJE ZA DARMO

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH