Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prezes Drosedu: Polska Wschodnia jest naturalną lokalizacją dla przetwórców żywności

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 26-06-2014, 17:20
Polska Wschodnia naturalną lokalizacją dla przetwórców żywności
Jacek Lewicki, prezes Drosedu (fot. mat.pras.)

Przez lata Polska Wschodnia wypracowała miano krajowego zagłębia produkcji rolniczej. Od kilku dekad to właśnie tutaj ulokowane są liczne fermy drobiu, hodowle krów mlecznych i trzody chlewnej oraz plantacje owoców miękkich. W ten sposób ten region Polski stał się również naturalną lokalizacją dla dużych zakładów przetwórczych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Jacek Lewicki, prezes Drosedu.

Koncentracja przetwórstwa żywności na wschodzie Polski miała ogromne zalety - obok dostępu do zaplecza surowcowego, także strategiczne położenie eksportowe. - Wschodnie rejony kraju, tak w przeszłości jak i obecnie, są znakomitym oknem na rynki zagraniczne, w tym: Rosję, Ukrainę czy Chiny, które są znaczącym odbiorcą produktów rolnych z Polski - wskazuje Jacek Lewicki.

- Z biegiem czasu jednak, rosnąca konkurencja i duże rozproszenie produkcji na tzw. „ścianie wschodniej" postawiły przed przetwórcami drobiu wyzwanie w postaci niewystarczającej bazy surowcowej. Dla zakładów produkcyjnych oznaczało to konieczność rozpoczęcia rozmów o konsolidacji, która, dzięki zakupom masowym, zwiększyłaby siłę negocjacyjną poszczególnych podmiotów - dodaje.

Drosed był jednym z pierwszych konsolidatorów rynku. - Począwszy od 1995 r. sukcesywnie tworzyliśmy grupę, w skład której obecnie wchodzą cztery duże spółki, w tym dwie zlokalizowane w regionie wschodnim. Pierwsza z nich - Drosed S.A. - produkuje konserwy oraz świeży drób, druga - Sedar, obok świeżego drobiu wytwarza również wędliny, wyroby garmażeryjne i hamburgery - tłumaczy Lewicki.

- W 2005 r. w celu konsolidacji zakupów żywca, powołaliśmy spółkę Drosed Surowiec, która zapewnia poszczególnym podmiotom należącym do grupy stały dostęp do najwyższej jakości drobiu, kontrolując jego produkcję na każdym etapie - od pasz, poprzez wyląg piskląt, aż po kontrolę hodowli - zaznacza prezes Drosedu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 045) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH