Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polski drób skorzystał na rosyjskim embargo

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 28-07-2015, 15:53
Polski drób skorzystał na rosyjskim embargo

Branża drobiarska nie ucierpiała w wyniku wprowadzonego przez Rosję w sierpniu 2014 r. embarga, a wręcz miało to korzystny wpływ na polski eksport  drobiu – wynika z raportu Banku BGŻ BNP Paribas „Wpływ ograniczeń handlowych wprowadzonych przez Rosję na sektor rolno-spożywczy w Polsce”.

Polski eksport nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynek rosyjski był niewielki, a w związku z tym, że Brazylia zwiększyła eksport do Rosji, na rynku unijnym pojawiło się większe zapotrzebowanie, które zagospodarowali właśnie polscy producenci.

Monika Drążek, analityk rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas, mówi, że w 2013 roku Rosja nie była ważnym odbiorcą drobiu z Polski i zaledwie 2 proc. eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego było kierowane na ten rynek.

Z drugiej strony, embargo wprowadzone przez Rosję m.in. na drób pochodzący ze Stanów Zjednoczonych, Kanady, Norwegii oraz Australii spowodowało, że wiele rosyjskich firm było zmuszonych do szukania nowych dostawców surowca. Zostało to dostrzeżone przez brazylijskich producentów i eksporterów drobiu, którzy znacznie zwiększyli sprzedaż na ten rynek. W tym samym czasie ograniczyli oni wolumen eksportu kierowany do UE. W 2014 r. był on o 14 proc. niższy niż przed rokiem.

Takie zmiany w wymianie handlowej okazały się korzystne dla polskiego sektora drobiu, który wypełniając lukę powstałą na skutek mniejszego importu z Brazylii, zwiększył sprzedaż surowca na rynek wspólnotowy. Dane Eurostat wskazują na 18-proc. wzrost eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego na rynek wspólnotowy w 2014 r.

Według BGŻ BNP Paribas eksport był siłą napędową dla polskiej produkcji drobiu, która w 2014 r. wzrosła o 10 proc. w skali roku. Niemniej równocześnie obniżyły się ceny pasz, co przyczyniło się łącznie do spadków cen żywca (w okresie grudzień 2014/grudzień 2013 r o 1,4 proc. w złotych, a w okresie czerwiec 2015/czerwiec 2014 r. o 6,8 proc. w złotych), który w Polsce jest silniejszy niż w UE.

Z raportu BGŻ BNP Paribas wynika, że eksport nieprzetworzonego mięsa drobiowego z Polski wzrósł w 2014 r. o 21 proc. do ponad 700 tys. ton. (wzrost na rynku UE wyniósł 18 proc., a wzrost poza UE wyniósł 31 proc.). 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 440) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH