REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polski eksport drobiu poza UE wzrósł o prawie 40 proc.

  • Autor: PAP
  • Data: 13-08-2015, 07:25
Polski eksport drobiu poza UE wzrósł o prawie 40 proc.
fot. Fotolia

Eksport drobiu z Polski poza UE zwiększył się w pierwszych pięciu miesiącach br. wobec analogicznego okresu u.br. o 38,9 proc. do 72,5 tys. ton. Polska jest trzecim co do wielkości unijnym jego eksporterem po Francji i Holandii - wynika z danych Komisji Europejskiej.

REKLAMA

UE w okresie od stycznia do maja br. wyeksportowała do krajów trzecich 553,6 tys. ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu tj. o 0,3 proc. więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Największe ilości drobiu wywiozły poza Unię Francja (132 tys. ton), Holandia (110,3 tys. ton), Polska (72,5 tys. t) i Belgia (54,7 tys. t). Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 13 proc.

Zmalał eksport z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii z uwagi na restrykcje w handlu wprowadzone z powodu pojawienia się w tych krajach ptasiej grypy (typu H5N8).

W strukturze towarowej dominowały produkty z kurcząt (86 proc. ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE wzrosła o 0,3 proc. do ok. 475 tys. ton. Zwiększył się również wywóz wyrobów z indyka (o 6 proc. do 54 tys. ton). Obniżyła się natomiast sprzedaż mięsa kaczek (-38 proc. do ok. 2 tys. ton), gęsiny (-1 proc. do 915 ton) oraz żywca drobiu (-4 proc. do 5,5 tys. ton).

Największymi odbiorcami drobiu z UE w tym okresie były jak wcześniej kraje afrykańskie - RPA i Benin oraz Arabia Saudyjska, Hongkong i Filipiny. Wysyłki drobiu do Rosji zmalały prawie do zera, ze względu na zakaz importu tego mięsa z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów drobiowych.

Wzrosły natomiast znacząco dostawy na Filipiny, do Wietnamu, Chin, Ghany i na Ukrainę, a także w mniejszym stopniu do Beninu i Arabii Saudyjskiej. Niższa niż przed rokiem była sprzedaż do Hongkongu, RPA, Jemenu i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.

Polska jest jednym z największych producentów drobiu w UE. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2014 r. produkcja drobiu wyniosła 2 mln 210 tys. ton. W tym roku szacowana jest na 2 mln 430 tys. ton. Eksport mięsa drobiowego i podrobów w u.br. wyniósł 709 tys. ton o ok. 88 tys. więcej niż rok wcześniej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 295) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH