REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polski Klaster Mięsny otwiera pierwszy wspólny sklep. To dopiero początek ekspansji

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 16-11-2012, 07:30
Polski Klaster Mięsny otwiera pierwszy wspólny sklep. To dopiero początek ekspansji

W środę 21 listopada uruchomiony zostanie nowy obiekt, będący zarazem sklepem mięsnym i hurtownią Polskiego Klastra Mięsnego. Placówka będzie mieścić się w Warszawie przy ulicy Cynamonowej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Piotr Zdanowski, dyrektor sieci detalicznej ZM Wierzejki.

REKLAMA

Gospodarzem obiektu został zakład mięsny Wierzejki. - Wynika to z faktu, że sklep znajduje się w Warszawie, czyli mieście gdzie nasza pozycja jest najmocniejsza. W ramach Polskiego Klastra Mięsnego ustaliliśmy, że rolą gospodarza jest znalezienie odpowiedniego obiektu, zapewnienie personelu placówki, oraz wykonanie remontu, który jest częściowo współfinansowany przez wszystkie firmy wchodzące w skład inicjatywy - tłumaczy Piotr Zdanowski. - Bardzo istotny w kontekście współpracy jest podział asortymentowy. Mięso i drób w klastrowych sklepach zawsze będzie dostarczał gospodarz obiektu. Jeśli zaś chodzi o wędliny, miejsce w ladzie będzie proporcjonalnie podzielone pomiędzy pięciu uczestników Polskiego Klastra Mięsnego. Zatem udział każdego z zakładów w ogólnej sprzedaży przetworów mięsnych będzie wynosił ok. 20 proc. - dodaje.

W tej chwili w skład klastra, oprócz ZM Wierzejki, wchodzi także Peklimar, ZM Pekpol, ZM Niewieścin, oraz ZM Zyguła. - Planujemy już kolejne wspólne sklepy. Każdy z partnerów będzie otwierał obiekt w swoim regionie. Podział asortymentowy i obowiązki gospodarza pozostaną takie same, jak w omawianym obiekcie na Cynamonowej - mówi dyrektor sieci detalicznej ZM Wierzejki. - Wyznaczamy sobie także cele długoterminowe. Chcemy, aby w przyszłości współpraca w ramach Polskiego Klastra Mięsnego przełożyła się na węższe ukierunkowanie produkcji w poszczególnych firmach. Wtedy, przykładowo, jeden z zakładów będzie produkował kiełbasy zarówno dla siebie, jak i pozostałych członków. Analogiczna sytuacja będzie zachodziła z innymi grupami produktów. Jednak obecnie sytuacja wygląda tak, że działalność związana z klastrem stanowi najwyżej kilka procent całej działalności zrzeszonych podmiotów - zaznacza. W związku z tym, póki co nie należy spodziewać się gwałtownych ruchów w zakresie zmiany asortymentu produkowanego w poszczególnych zakładach.

Niemniej, przy niektórych produktach Polski Klaster Mięsny stawia na specjalizację. - Można wymienić chociażby "Ogonówkę surową wędzoną", którą do pozostałych członków klastra dostarcza ZM Zyguła. Dzięki temu firmy w Polskim Klastrze Mięsnych zaniechały własnych prób pracy nad tym produktem. Podobnie jest z wyrobami takimi jak kiszka ziemniaczana czy salami, produkowanymi w Pekpolu. Takich produktów jest więcej - mówi Zdanowski.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (22 870) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH