Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Polski rynek wieprzowiny spokojnie reaguje na doniesienia o pandemii świńskiej grypy

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 05-05-2009, 11:35
Polski rynek wieprzowiny spokojnie reaguje na doniesienia o pandemii świńskiej grypy

Według różnych informacji nawet 40 krajów mogło już wprowadzić ograniczenia w imporcie żywych świń i wieprzowiny z Meksyku, Stanów Zjednoczonych i/lub Kanady. Utrzymanie tych ograniczeń przez dłuższy czas mogłoby mieć duży negatywny wpływ na producentów w wymienionych krajach i prawdopodobnie pozytywny na producentów w pozostałych krajach, pod warunkiem, że nie wybuchnie panika i ludzie nie ograniczą znacząco konsumpcji wieprzowiny.

Na polskim rynku wieprzowiny nie zanotowano dotychczas żadnych nerwowych ruchów. W wielu zakładach cenniki w minionym tygodniu pozostały niezmienione.

Aby przeciwdziałać pochopnym decyzjom władz niektórych krajów odnośnie ograniczeń w handlu i prewencyjnej likwidacji stad świń oraz aby zminimalizować prawdopodobieństwo panicznego ograniczania konsumpcji wieprzowiny, 2 maja cztery organizacje międzynarodowe: Światowa Organizacja Handlu (WTO), Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) i Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wydały wspólne oświadczenie mówiące o tym, że wieprzowina i produkty wieprzowe poddane normalnej obróbce nie są źródłem zakażenia nowym rodzajem grypy. Ponadto w związku z tym, że nie ma dowodów naukowych na przenoszenie choroby poprzez żywność, wszelkie zakazy handlu międzynarodowego tymi produktami są nieuzasadnione i niezgodne z zasadami WTO i OIE.

OIE zaleca jednak monitoring stad świń w celu ochrony ich przed chorobą. Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) wydał specjalne instrukcje mające na celu ochronę stad świń przed kontaktem z chorymi ludźmi oraz szybkie wykrywanie podejrzanych przypadków chorób wśród świń.

Jak się uważa w chwili obecnej zagrożenie zarażenia świń od człowieka jest bardziej realne niż zarażenie człowieka od świń. W ubiegłym tygodniu w kanadyjskim stanie Alberta po raz pierwszy odnotowano przypadek wystąpienia nowego wirusa grypy typu A H1N1 wśród świń. Według specjalistów świnie zaraziły się chorobą od pracownika, który powrócił z Meksyku z objawami grypy. Całe stado zostało objęte kwarantanną. Wciąż nie ma żadnych dowodów, że choroba może przenosić się ze świń na człowieka.

Warto podkreślić, że właściwa "świńska grypa" - inna pod wieloma względami od obecnie rozprzestrzeniającej się "nowej" grypy - wśród świń występuje od wielu lat; szczególnie w USA. Choroba ta nie jest wyjątkowo groźna; notowana śmiertelność wśród świń wynosiła od 1 do 4 proc.. Głównym negatywnym efektem choroby był spadek efektywności ekonomicznej chowu (niższe przyrosty dzienne masy świń).

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH