Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

"Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań” – 25 lat KRD-IG

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 13-04-2016, 12:01
Na zdjęciu Łukasz Dominiak, dyrektor generalny KRD-IG. Fot. materiały prasowe

W ubiegłym tygodniu obyła się w Poznaniu dwudniowa konferencja organizowana przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą. Podczas spotkania została omówiona pozycja sektora drobiarskiego w Polsce i na świecie Mówiono także o najważniejszych zagadnieniach z zakresu produkcji i hodowli drobiu, w tym m.in. kwestii rynkowych oraz bezpieczeństwa zdrowotnego. Było to pierwsze z serii trzech spotkań organizowanych w ramach jubileuszu 25-lecia działalności KRD-IG, który został przez naszą redakcję objęty patronatem medialny.

Pierwsze spotkanie w formie Konferencji i Uroczystej Gali inaugurującej Rok 25-lecia pt. "Polski sektor drobiarski w obliczu globalnych wyzwań" odbyło się w dniach 6-7 kwietnia 2016 r. w Poznaniu.

KRD_25lecie_Poznań1.JPG

W wydarzeniu, które skierowane zostało do uczestników łańcucha dostaw związanych z produkcją żywca drobiowego oraz do podmiotów wspierających, udział wzięło ponad 200 osób. W ciągu dwóch dni, aż 17 prelegentów przybliżyło uczestnikom główne aspekty związane z hodowlą drobiu, jej wartością użytkową, zarówno na terenie kraju, jak i w kontekście eksportu, a także szeroko rozumianym bezpieczeństwem, któremu poświęcony był cały drugi dzień spotkania.

Podczas sesji zaprezentowano jak prawidłowo dbać o dobrostan i bezpieczeństwo ptaków w produkcji, jak istotne jest poprawne utrzymanie warunków produkcji, a także jak ważna dla zdrowia publicznego jest profilaktyka i zwalczanie chorób zakaźnych drobiu.

Duża część konferencji została poświęcona branży jajczarskiej, zarówno tej na rodzimym rynku, jak i w ujęciu światowym, którą zaprezentował dyrektor generalny International Egg Comission – Julian Madeley.

- Obecnie na świecie jest 4,7 miliarda kur niosek. W ciągu ostatnich 12 lat produkcja jaj w ujęciu globalnym wzrosła o prawie 30 proc. i aktualnie wynosi prawie 70 tys. ton rocznie. Najwięcej jaj produkuje się w Azji, ponad 45 proc. światowej produkcji. Jajka dostarczają białka o najwyższej jakości, są źródłem witamin, karotenoidów i kwasów omega-3. Światowa Organizacja Zdrowia wykorzystuje jaja jako standard odniesienia dla wszystkich pozostałych naturalnych białek - mówił Madeley. 

- Polska jest obecnie liderem branży drobiarskiej w Unii Europejskiej. W latach 60-tych, kiedy to polski chów zmieniał się z przydomowego na przemysłowy, średnia ilość spożywanego drobiu wynosiła 2 kg na osobę rocznie, dzisiaj jest to ponad 29 kilogramów. W ubiegłym roku Polska osiągnęła rekordowy wynik w zakresie produkcji na poziomie 2 159 tysięcy ton. Nasz kraj nie jest w stanie zagospodarować całej podaży, dlatego prowadzimy intensywne działania eksportowe. W ubiegłym roku na rynki zagraniczne trafiło blisko 909 tysięcy ton drobiu, czyli 42 proc. tej produkcji. Jest to bezpośrednio związane z wysoką jakością oferowanych wyrobów, przy jednocześnie konkurencyjnej cenie – informuje Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 973) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH