REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polskie drobiarstwo na targach Sial w Paryżu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 24-10-2016, 15:43
Polskie drobiarstwo na targach Sial w Paryżu
Fot. Materiały prasowe

W Paryżu zakończyła się 27. edycja międzynarodowych targów spożywczych SIAL. Polscy producenci mięsa drobiowego zaprezentowali się w ramach stoiska „POLISH POULTRY”, zorganizowanego przez Krajową Radę Drobiarstwa – Izbę Gospodarczą, a ich wyroby cieszyły się ogromnym zainteresowaniem odwiedzających, w tym także znanych z zamiłowania do drobiu Francuzów.

REKLAMA

Tegoroczna edycja międzynarodowych targów spożywczych SIAL stanowiła dla polskich producentów drobiu okazję do zapoznania się z bieżącymi trendami branżowymi oraz nawiązania nowych relacji handlowych z odbiorcami z całego świata. Przygotowana z tej okazji przez KRD-IG przestrzeń wystawiennicza, ulokowana w jednym z najbardziej widocznych miejsc hali nr 6, nawiązywała wystrojem do tematyki drobiarskiej. Stoisko obejmowało zarówno strefę biznesową, jak i gastronomiczną, w której Szef Kuchni Artur Moroz – w formie dań i pokazów kulinarnych z degustacją – zaprezentował zalety krajowego mięsa drobiowego.

- Francuzi są wymagającymi konsumentami, a tamtejszy kurczak z Bresse uznawany jest na całym świecie za prawdziwy rarytas. W tym kontekście duże zainteresowanie gości odwiedzających stoisko POLISH POULTRY można śmiało uznać za ogromny sukces i potwierdzenie wysokiej jakości naszego mięsa drobiowego. Polscy producenci drobiu nie mieli chwili wytchnienia, a uczestnicy wydarzenia chętnie próbowali przygotowanych przez nas dań i zachwalali smak polskiego mięsa drobiowego. Jest to szczególnie ważne w kontekście faktu, że targi odbywały się w stolicy Francji – kraju, w którym drób odgrywa rolę symbolu narodowego i ma szczególne znaczenie – komentuje Artur Moroz, Szef Kuchni, który w trakcie targów SIAL prowadził pokazy kulinarne.

W tegorocznej edycji targów spożywczych SIAL udział wzięło około 150 000 odwiedzających, a także
6 000 wystawców z ponad 100 krajów, reprezentujących wszystkie kontynenty i strefy kulturowe. Oprócz polskiego sektora drobiarskiego wśród uczestników wydarzenia byli także obecni przedstawiciele krajowej branży mięsa czerwonego „POLISH MEAT”, tworząc wspólnie z KRD-IG spójną pod względem wystroju i oznakowania przestrzeń wystawienniczą. Łączna powierzchnia stoiska POLISH POULTRY i POLISH MEAT wyniosła ponad 400 mkw.

- Targi SIAL to, obok niemieckich targów ANUGA, druga najważniejsza tego typu impreza wystawiennicza w Europie. Jesteśmy przekonani, że tak szeroka obecność przedstawicieli rodzimego sektora drobiarskiego na targach SIAL umocni naszą pozycję nie tylko w UE, ale także na rynkach państw trzecich. Należy wyraźnie podkreślić, że Polska, na tle wszystkich państw Wspólnoty, od kilku lat zajmuje pozycję niekwestionowanego lidera produkcji drobiarskiej, a sprzedaż naszego mięsa do krajów Unii Europejskiej systematycznie rośnie. Wśród głównych kierunków eksportowych znajduje się Francja, która na obszarze UE, zaraz po Niemczech i Wielkiej Brytanii, stanowi największy rynek zbytu dla polskiego drobiu – w okresie od stycznia do czerwca 2016 r. wysłaliśmy na tamtejszy rynek blisko 30 tys. ton mięsa drobiowego. Jest to bez wątpienia efektem intensywnej promocji polskiego drobiu w kontekście wysokiej jakości i bezpieczeństwa, a także działań podejmowanych wspólnie przez wszystkich przedstawicieli tego sektora – ocenia Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa, który, wraz z przedstawicielami polskiego sektora drobiarskiego, wziął udział w wydarzeniu.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • JBM 25-10-2016, 08:48:
Byłem na targach, polskie stoiska mięsne super, nie można tego powiedzieć o innych polskich firmach. Jesteśmy tylko trochę lepsi od chińczyków. Główne grzechy: jedzenie na standach, stanie tyłem do klienta, uporczywe wpatrywanie się w komputer lub telefon, bałagan, torby i kurtki na stoisku (szatnia po 3-4 euro). Ludzie tak niewiele trzeba żeby z fajnym produktem odnieść sukces na targach takich jak Sial czy Anuga. Potrzebne są tylko chęci i trochę wyobraźni!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (32 845) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 219)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH