REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Polish Snail Holding chce rozpocząć działalność w krajach Afryki Zachodniej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 12-02-2016, 18:21
Polskie ślimaki suną na podbój Afryki Zachodniej
PSH prowadzi rozmowy z potencjalnymi kontrahentami i lokalnymi farmerami, którzy będą zainteresowani prowadzeniem hodowli ślimaków. W Afryce tropikalnej ślimaki jadalne żyją dziko, a profesjonalna hodowla tych zwierząt nie istnieje.

Polish Snail Holding z Elbląga, lider branży hodowli, skupu i przetwórstwa ślimaków prowadzi rozmowy handlowe na terenie Afryki Zachodniej, poszukując nowych rynków dla swojej działalności.

REKLAMA

Przedstawiciele Polish Snail Holding odbyli studyjną wizytę w Gambii, gdzie spółka m.in. poszukuje możliwości poszerzenia rynku swojej działalności. Ślimaki, powszechnie występujące i spożywane w niektórych krajach w Afryce, mogą teraz trafić do lokalnych farmerów i napędzić nową gałąź biznesu.

- Interesuje nas możliwość szkolenia osób planujących uruchomienie własnej hodowli ślimaków, wsparcie merytoryczne i techniczne z wykorzystaniem wypracowanych przez PSH najnowszych technik hodowlanych, sprawdzonych przez nas w innych krajach standardów oraz współpraca z lokalnymi władzami przy projektach edukacyjnych i humanitarnych – mówi Paweł Piwowarski, członek zarządu PSH.

– Obserwujemy też, co nas cieszy, zainteresowanie władz tych krajów współpracą z firmami europejskimi - dodaje.

W krajach Afryki Zachodniej PSH aktywnie poszukuje kontrahentów, którzy pod nadzorem polskiej firmy założą profesjonalne farmy hodowlane.

- W Afryce nie ma praktycznie żadnych profesjonalnych miejsc hodowli ślimaków. W kilku krajach podjęte zostały już próby hodowli, niestety jednak opierają się one na mało wydajnych i nieprofesjonalnych metodach hodowlanych. Jednak w wielu afrykańskich krajach mięso tych mięczaków stanowi miejscowy przysmak. Aby mówić o dostarczeniu mieszkańcom mięsa ślimaków w oczekiwanej ilości, muszą tam powstać profesjonalne fermy hodowlane. Tym właśnie chcemy się wkrótce zająć – mówi Paweł Piwowarski.

- Model biznesowy hodowli ślimaków jest praktycznie taki sam, zarówno w Europie, jak i w Afryce. Tam jednak musimy wziąć pod uwagę nieco inne warunki klimatyczne, inną glebę i roślinność. To wszystko. Rynek zbytu jest duży, ponieważ w wielu afrykańskich krajach jest tradycja jedzenia mięsa ślimaków, ślimaki są daniem narodowym, przyrządzane tradycyjnym sposobem – dodaje.

W Afryce tropikalnej dziko żyje lądowy Afrykański Ślimak Olbrzymi – Archachatina marginata. Ten gatunek ślimaków może być z powodzeniem wprowadzony również do hodowli przemysłowej. Obecnie ślimak ten jest pozyskiwany przede wszystkim z natury. Problem polega na tym, że dziko żyjące ślimaki mogą być nosicielami groźnego dla człowieka pasożyta.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (30 651) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 754 911)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH